Twaalf verdachten, onder wie Jeroen Piqueur en Luc Van den Bossche, doorverwezen naar strafrechter in zaak-Optima

Jeroen Picqueur© BELGA

Gent -

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling heeft beslist dat twaalf verdachten worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank in het dossier rond het faillissement van Optima Bank. Onder hen ex-topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche.

Simon Dekaezemaker en Jef Van Hoofstat

Optima Bank ging in juni 2016 failliet, en voormalig topman Jeroen Piqueur, zijn zoon Ruben, en dochter Rebecca werden in december 2017 aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen, en inbreuken op de bankwetgeving.

Volgens de onderzoekers waren er voldoende aanwijzingen om Piqueur en zijn medeverdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Via buitenlandse structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland werd volgens de speurders een bedrag van 100 miljoen euro onttrokken aan de Belgische bank.

LEES OOK. Jacht van 9 miljoen, luxewagens en villa met zwembad: Optima-topman Jeroen Piqueur leefde in grote luxe, maar is nu alles kwijt (+)

Ook een reeks voormalige Optima-toplieden, met onder hen ook de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche, werd vervolgd. Van den Bossche was van 2011 tot 2015 CEO van Optima Bank, en werd daarna voorzitter van de vastgoedmaatschappij Optima Global Estate.

Doorverwijzing

Het parket vroeg finaal om twaalf verdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank, acht personen en vennootschappen niet te verwijzen naar de rechtbank, en de verjaring vast te stellen voor verzekeringsmaatschappij Lombard. De meeste partijen gingen echter in beroep tegen die beslissing bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft de beslissing van de raadkamer dinsdag echter bevestigd. “De beroepen van de inverdenkinggestelden werden deels onontvankelijk, deels ongegrond verklaard”, meldt het openbaar ministerie. “Jeroen Piqueur en de andere partijen worden verwezen naar de correctionele rechtbank voor tal van misdrijven die betrekking hebben op vermeende malversaties binnen zowel de bank- als vastgoedactiviteiten van de groep Optima.”

LEES OOK. Toplui moeten naar rechter in Optima-zaak, slachtoffers zijn hoopvol: “Er zijn zeker nog mogelijkheden om ons geld terug te krijgen” (+)

“De tenlasteleggingen in de gevoegde dossiers zijn onder meer gekwalificeerd als valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, witwas, inbreuken op de Wet Vastgoedmakelarij, misleiding van de Nationale Bank van België en laattijdige aangifte van het faillissement.”

100.000 bladzijden

De zaak kan nu ingeleid worden voor de Gentse correctionele rechtbank. Er lopen nog een reeks zaken voor verschillende rechtbanken rond het faillissement en de aansprakelijkheid van de vroegere bestuurders, maar die zijn uitgesteld in afwachting van de uitkomst van de strafprocedure. Die kan nog jaren aanslepen als de verdediging alle middelen uitput. Hans Rieder, de advocaat van Jeroen Piqueur, is niet bereikbaar, en Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van den Bossche, geeft geen commentaar.

Kristiaan Vandenbussche, advocaat van de tweede beklaagde de CFO van Optima Group, zegt voluit voor de vrijspraak te zullen gaan. “Het openbaar ministerie heeft ons overstelpt met een dossier van 100.000 bladzijden. Maar het is niet omdat iets ingewikkeld is dat het ook strafbaar is. De ‘constructie’ die het OM aanklaagt is volgens ons perfect legaal. Het lijkt erop dat het openbaar ministerie vervolgt wat ze niet begrijpt. Wij zullen ons verdedigen voor de correctionele rechtbank”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen