Illustratiebeeld© Shutterstock

Twintigers riskeren celstraf voor afranselen van man met drugsschuld: “Maar ik heb hem wel goed verzorgd”

Leopoldsburg -

Twee twintigers uit Leopoldsburg riskeren 20 maanden cel voor het hardhandig slaan van een man die nog een openstaande drugsschuld van 50 euro zou gehad hebben. Zelf ontkennen ze. “Ik weet niet hoe het kwam dat hij zo hard bloedde, maar ik heb hem wel goed verzorgd”, stelde een van de mannen, die nadien wel nog met de TV van het slachtoffer aan de haal ging.

Shauni Deferm

In de avond van 17 oktober 2022 ging de deurbel bij een 23-jarige jongeman uit Leopoldsburg. Zijn neef had net de deuren van zijn café gesloten en kwam nog even langs met een eenzame klant die zijn rekening van 15 euro niet kon betalen. Eenmaal in het appartement zou die klant nog om coke gevraagd hebben, waardoor zijn schuld opliep tot 70 euro. Een kameraad (22) van de 23-jarige man viel het appartement ook nog binnen. Volgens de procureur kwam hij de drugs leveren, maar de man zelf hield het bij toeval. “Ik sprong gewoon eens binnen.”

Wat volgt is een wazig verhaal, waarbij niemand precies kan of wil vertellen wat er net gebeurd is. Wat wel vaststaat is dat de klant geld moest afhalen en samen met de 22-jarige man naar de bankautomaat liep. Toen enkele pogingen mislukten, slikte de automaat de bankkaart in en gingen ze terug naar het appartement van de 23-jarige man.

Bloed in de zetel

Vanaf toen lopen de verklaringen uit elkaar. “Toen ze terugkwamen, had die kerel een felle bloedneus. Hij ging in mijn stoffen zetel zitten en maakte die helemaal vuil. Ik werd daar gek van en ik wilde hem buiten”, klonk het bij de 23-jarige verdachte. Hij gaf toe dat hij het slachtoffer met een slag uit zijn appartement probeerde jagen. De 22-jarige kameraad stelt dat er helemaal geen sprake was van bloed toen ze terug binnenkwamen in het appartement. “Ik was nadien even naar het wc gegaan en pas toen ik terugkwam, zag ik overal bloed.” Daarmee wijzen de twee mannen naar elkaar.

De 22-jarige vermeende dealer trok met het gewonde slachtoffer naar buiten om hem naar huis te brengen. “Ik wilde die jongen helpen. Hij was helemaal bezopen en kon niet meer op zijn benen staan. Ik heb hem ondersteund en mijn t-shirt kapot gescheurd om zijn bloedingen te stoppen. Ik weet niet hoe het kwam dat hij zo hard bloedde, maar ik heb hem wel goed verzorgd. Als er nu door hem geld wordt gevraagd voor medische kosten, moet je eigenlijk mij betalen”, sprak de man met een glimlach.

Gestolen flatscreen

Toch was zijn zogenaamde goedhartigheid niet van lange duur, want eenmaal in het appartement van het slachtoffer, ging hij er met de televisie vandoor. Nadien werd hij met de gestolen flatscreen opgepikt door de 23-jarige man en een chauffeur. De televisie dumpten ze aan een glasbak. De diefstal gaf de 22-jarige man wel toe. “Ja, dat was stom van mij.” Zijn 23-jarige vriend ontkende dan weer dat hij iets met die televisie te maken had.

Volgens de Hasseltse aanklager is het verhaal, ondanks de tegenstrijdige verklaringen, duidelijk genoeg om de mannen te veroordelen voor afpersing en diefstal met geweld. “Het slachtoffer werd gedwongen om geld af te halen. Toen dat niet lukte zijn de twee betichten kwaad geworden en hebben ze slagen uitgedeeld. Later die avond, hadden ze dan het idee om naar de woning van het slachtoffer te gaan en de televisie in onderpand mee te nemen.” Zij eist een celstraf van twintig maanden en een geldboete van 800 euro voor de twee.

Gezwollen ogen

De raadsman van het slachtoffer, meester Isaura Oxynoudis, vraagt een aanstelling van een deskundige voor haar cliënt. “Zijn gezicht en handen hingen vol bloed, zijn ogen waren gezwollen en hij had een neusfractuur.” Ondergeschikt eist ze een vergoeding van 4.186 euro. Ook de huisgenoot van de man stelde zich burgerlijke partij omdat de gestolen televisie van hem was.

De advocaat van de 23-jarige verdachte, meester Steve Geerdens, volgt het verhaal van de procureur, maar stelt dat zijn cliënt er niets mee te maken had en dat alles zich louter toevallig in zijn appartement heeft afgespeeld. “Hij is meegesleurd in een verhaal dat hij zelf niet had kunnen verzinnen.” De ene slag, om het slachtoffer buiten te zetten, gaf hij wel toe. Daarvoor wordt de opschorting gevraagd. Voor de 22-jarige man wordt de vrijspraak gevraagd voor de afpersing met geweld. Voor de diefstal van de televisie vraagt meester Laura Grossi de vrijspraak.

Vonnis volgt op 9 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer