© Shutterstock

‘Dokter Google’ dan toch niet zo nutteloos als gedacht: volgens nieuwe studie spoor je deze kanker sneller op

Je symptomen opzoeken via Google, uitkomen bij de vreselijkste ziekte en vervolgens in paniek een afspraak maken bij de huisarts: de diagnose van dokter Google resulteert vaak in meer onnodige stress dan in betrouwbare medische feiten. Maar niet altijd, zo blijkt. Nieuw onderzoek stelt dat het opzoekingswerk zinvol kan zijn om eierstokkanker te ontdekken in een vroeg stadium.

Hanne Vandenweghe

Een team wetenschappers aan het Imperial college London analyseerde de zoekgeschiedenis van 235 Britse vrouwen. De gegevens van de proefpersonen werden met toestemming verkregen via Google Takeout – een tool waarmee mensen een kopie kunnen downloaden van opgeslagen informatie in verschillende Google-apps. Met behulp van gezondheidszoekfilters van de toepassing legden de vorsers zoekresultaten van dames met en zonder eierstokkanker naast elkaar.

Wat blijkt? Vrouwen die tegen de ziekte vochten, zochten tot 360 dagen voor hun doorverwijzing naar een specialist al naar vage symptomen van de ziekte, zoals gewichtsverlies, blaasproblemen en een opgeblazen gevoel. Google zag een piek in zoekopdrachten naar plasproblemen, een belangrijk alarmsignaal voor de ziekte, tot vier maanden voor een doorverwijzing van de huisarts.

Deze bevindingen bieden volgens de onderzoekers een enorm potentieel op het gebied van kankerscreening. “Dokter Google zou in de toekomst kunnen ingezet worden om eierstokkanker een jaar eerder op te sporen. We hopen dat onze research de belangstelling voor dit nieuwe onderzoeksgebied zal aanwakkeren”, zegt hoofdauteur dr. Jennifer Barcroft in het medisch vakblad BMC medicine.

Andere onderzoeken hebben ook al het gebruik van de zoekmachine ondersteund. In 2021 suggereerde een studie van de Harvard medical school onder vijfduizend volwassenen dat het online onderzoeken van je symptomen wel degelijk kan leiden tot een juiste diagnose, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer