De correctionele rechtbank in Gent met voorzitter Jan Van den Berghe
James Arthur Photography

1 jaar effectief voor Dries Van Langenhove en celstraffen met uitstel voor 5 medebeklaagden: dit staat in het vonnis van het Schild & Vrienden-proces

De correctionele rechtbank in Gent heeft alle 7 beklaagden in het Schild & Vrienden-proces over de hele lijn schuldig verklaard. Ze werden onder meer veroordeeld omdat ze racistische, seksistische en negationistische memes hadden gedeeld in gesloten chatgroepen. Een overzicht van de individuele veroordelingen en straffen.

De feiten

Uit een Pano-reportage eind 2018 bleek dat leden van de extreemrechtste beweging Schild & Vrienden veelvuldig racistische, seksistische en negationistische memes hadden gedeeld in gesloten chatgroepen.

Naar aanleiding van die uitzending vorderde het openbaar ministerie een onderzoeksrechter om een gerechtelijk onderzoek te voeren. Drie verenigingen (Unia, de Mensenrechtenliga en de UGent) hebben zich burgerlijke partij gesteld.Ā 

Daarnaast heeft ook oud-magistraat Henri Heimans zich burgerlijke partij gesteld: zijn ouders hebben de nazi-concentratiekampen overleefd . Hij is gechoqueerd door de memes waarin met de Holocaust gelachen wordt. Een laatste burgerlijke partij is ex-VRT-medewerkster Jihad Van Puymbroeck die online belaagd werd door Schild & Vrienden.

De concrete beschuldigingen

Dries Van Langenhove stond terecht voor Ɣlle beschuldigingen, de andere beklaagden voor minstens twee van volgende tenlasteleggingen:

  • Het behoren tot een vereniging die discriminatie en segregatie verkondigt
    (alle beklaagden stonden hiervoor terecht)
  • Het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de HolocaustĀ 
  • Het verspreiden van denkbeelden op grond van rassenhaat en rassensuperioriteit
  • Het aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming
  • Het verkopen of te koop aanbieden van verboden wapens, in dit geval pepperspray
    (enkel Dries Van Langenhove stond hiervoor terecht)
Voorbeelden van afbeeldingen die werden gedeeld in de chatgroepen van Schild & Vrienden - screenshot uit de Pano-reportage uit 2018
Foto: Pano

De leider: Dries Van Langenhove

Rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe liet er geen twijfel over bestaan. De oprichter en voorzitter van Schild & Vrienden, DriesĀ Van Langenhove, heeft de
andere beklaagden meegetrokken in "zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en
negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet".

Van Langenhove werd als enige vervolgd voor alle tenlasteleggingen.Ā Volgens de rechtbank gaf hij "een blijk van een verregaande normloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten".

"DeĀ beklaagde schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid", luidt het vonnis.

Bekijk: rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe is niet mals voor Dries Van Langenhove

Videospeler inladen...

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen (afdeling Gent) heeft hem voor de inbreuken op de racisme- en negationismewet veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en een effectieve geldboete van 16.000 euro.

Hij wordt ook voor de maximale termijn van 10 jaar ontzet uit zijn rechten (waaronder het recht om openbare ambten, bedieningen of betrekkingen te vervullen en het recht verkozen te worden).

Voor het verkopen of te koop aanbieden van verboden wapens wordt Van Langenhove veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro.

De "meelopers"

De andere beklaagden hebben zich volgens de rechtbank "laten meeslepen in het crimineel opzet en gedrag" van Dries Van Langenhove. "Hun rol was echter veeleer die van meelopers. Maar ook dat is, zoals de geschiedenis heeft geleerd, cruciaal in het verwezenlijken van een ondemocratische, autoritaire, op blanke suprematie gebaseerde maatschappij", luidt het vonnis.

Twee Vlaams Belang-medewerkers

Van die meelopers wordt B.S., een medewerker van het Vlaams Belang in het Europees Parlement, het zwaarst gestraft, omdat hij eerder al in aanraking kwam met justitie.Ā 

Hij wordt veroordeeld voor inbreuken op de negationismewet. "De beklaagde sympathiseerde met de nazi-ideologie", lezen we in het vonnis. Op zijn computer werden afbeeldingen van hakenkruisen aangetroffen en audiobestanden van Hitler en de SS. Door bepaalde memes te posten heeft hij volgens de rechtbank de Holocaust "goedgekeurd" of "minstens schromelijk geminimaliseerd".Ā 

Er werden ook racistische en negationistische afbeeldingen op zijn computer aangetroffen. Net als alle andere beklaagden wordt hij ook veroordeeld voor lidmaatschap van een vereniging die discriminatie en segregatie verkondigt. Zijn straf: 8 maanden cel met uitstel en boete van 8.000 euro.

Bekijk: advocaat Piet Noƫ vindt de straf voor zijn cliƫnt "buiten proportie"

Videospeler inladen...

Ook Joeri Van Olmen, de voorzitter van de lokale afdeling van Vlaams Belang in Sint-Niklaas werd vandaag veroordeeld. Hij was een van de moderatoren van de besloten chatgroepen en postte daarin zelf ook racistische en antisemitische memes. Volgens hem waren de berichten louter humoristisch bedoeld, maar de rechtbank ziet er de humor niet van in en veroordeelt hem voor alle aanklachten rond racisme en negationisme.Ā 

Van Olmen krijgt een gevangenisstraf met uitstel van 6 maanden en een boete van 8.000 euro waarvan de helft met uitstel.Ā 

Belgische justitie is door en door rot

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

De partij Vlaams BelangĀ laat weten dat ze het vertrouwen in beide medewerkers behoudt. "Ze gaan in beroep en we hebben het volste vertrouwen dat ze zullen vrijgesproken worden".Ā 

De nationale voorzitter, Tom Van Grieken, laat ondertussen via X weten wat hij van de uitspraak vindt. "Belgische justitie is door en door rot", klinkt het. Hij maakt de vergelijking met acteur en influencer Nicolas Caeyers die veroordeeld werd tot 1 jaar cel met uitstel voor de verkrachting van 2 minderjarigen.

Waarom noemt VRT NWS Dries Van Langenhove en Joeri Van Olmen bij naam?

VRT NWS is sowieso terughoudend bij het noemen van namen in gerechtelijke dossiers. In de zaak-Schild & Vrienden maken we daar twee uitzonderingen op. De eerste is Dries Van Langenhove. Hij profileerde zich altijd als het gezicht van Schild & Vrienden en gaf alle interviews. Hij was ook een tijdlang federaal parlementslid. De tweede uitzondering is Joeri Van Olmen: hij heeft zich altijd meer op de achtergrond gehouden, maar als voorzitter van Vlaams Belang Sint-Niklaas is hij ook een publiek figuur, en nu hij veroordeeld is, laat ons dat toe om hem bij naam te noemen. Voor de andere veroordeelden blijven we bij onze gebruikelijke terughoudendheid.

De 3 anderen

De andere 3 "meelopers" - J.G., W.D. en A.D. - krijgen dezelfde straf als Van Olmen (6 maanden gevangenis met uitstel en een boete van 8.000 euro waarvan de helft met uitstel). Ze werden alle drie schuldig bevonden aan lidmaatschap vanĀ een vereniging die aanzet tot discriminatie en segregatie en voor het verspreiden van denkbeelden over rassuperioriteit of rassenhaat.

J.G. werd daarnaast ook nog veroordeeld voor negationisme en aanzetten tot haat of geweld. W.D. en A.D.V. werden elk voor een van die beide aanklachten schuldig verklaard.

1 beklaagde krijgt opschorting van straf

De laatste beklaagde stond onder meer terecht voor aanzetten tot haat of geweld en voor negationisme. Hij postte zelf ook memes in de chatgroepen, maar nam later uitdrukkelijk afstand van zijn daden.Ā Hij had volgens de rechtbank oprecht spijt en richtte zich tijdens het proces ook rechtstreeks tot de burgerlijke partijen om zich te excuseren.

De rechtbank ging daarom in op zijn vraag tot opschorting van straf, onder voorwaarden. Zo mag hij uiteraard geen nieuwe strafbare feiten meer plegen, maar moet hij ook een begeleid bezoek brengen aan het museum en het documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten in de Kazerne Dossin in Mechelen.

Bekijk: advocaat Jeroen D'Hondt licht toe waarom zijn cliƫnt opschorting van straf kreeg

Videospeler inladen...

Hof van beroep

Deze straffen moeten voorlopig nog met een korreltje zout genomen worden. Niet alleen Dries Van Langenhove, maar ook de twee Vlaams Belang-medewerkers hebben bijvoorbeeld al aangegeven dat ze van plan zijn om de uitspraak aan te vechten voor het hof van beroep. Van Langenhove schrijft op sociale media:Ā "Er kan de activisten van Schild & Vrienden niks anders ten laste gelegd worden dan wat memes, humor dus."

Meest gelezen