Honderden aanhangers van Donald Trump bestormden op 6 januari 2021 het Amerikaanse Capitool. Daarbij vielen vijf doden.© AFP

Donald Trump wil bestormers van Capitool vrijlaten: “Eerste wat ik doe als ik president ben”

Als hij in november de verkiezingen wint, zal Donald Trump als een van zijn eerste daden als president alle veroordeelde bestormers van het Capitool opnieuw vrijlaten. Dat heeft Trump maandag verklaard op zijn eigen sociale medium Truth Social.

mtm

Uit protest tegen de in hun ogen vervalste verkiezingen die van Joe Biden de 46e president van de Verenigde Staten maakten, bestormden honderden aanhangers van Donald Trump op 6 januari 2021 het Capitool in hoofdstad Washington D.C. Bij de opstand vielen vijf doden en bijna 140 politieagenten raakten gewond.

Sindsdien werden al 950 mensen veroordeeld voor hun rol in de bestorming, bijna 500 van hen moesten ook daadwerkelijk naar de gevangenis. Vorig jaar beloofde Trump al dat hij “een groot deel” van de beklaagden gratie zou verlenen, eraan toevoegend dat hij dat “zeer vroeg” zou doen. Bij zijn aantreden heeft een president daadwerkelijk de macht om federale straffen te “vergeven”.

Een belofte die hij maandag nog wat meer kracht heeft bijgezet. “Mijn eerste daden als jullie volgende president zijn het sluiten van de grens én het bevrijden van de gijzelaars van 6 januari die ten onrechte gevangenzitten”, zo schreef de voormalige president op zijn Truth Social-account.

Een woordvoerder van president Joe Biden reageerde al op de post. “Trump toont hiermee aan dat hij alles zal doen wat nodig is om de macht te behouden, inclusief het excuseren en aanmoedigen van politiek geweld”, luidde het onder meer. “Het Amerikaanse volk is de gewelddadige aanval niet vergeten en ze weten dat Trump te gevaarlijk is om nog een keer in de buurt van het Oval Office toegelaten te worden.”

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer