Nederlandse politie neemt mogelijk nepwapen van cabaretier Hans Teeuwen in beslag

De Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen (57) heeft bij hem thuis in Amsterdam politie over de vloer gehad die een mogelijk neppistool in beslag kwam nemen. Dat gebeurde nadat Teeuwen een satirisch filmpje online had gezet waarin hij met een zwarte pruik op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema persifleerde.

vea
Bron: Belga

De video van Hans Teeuwen was een reactie op de intimiderende anti-Israëlprotesten die gepaard gingen met de opening van een nieuw Holocaustmuseum in Amsterdam afgelopen zondag. Op de beelden van Teeuwen was ook te zien dat er een – ogenschijnlijk – vuurwapen voor hem op tafel lag. De aanwezigheid van dat pistool was een verwijzing naar de ex-partner van Halsema, die werd veroordeeld omdat er enkele jaren geleden een vuurwapen in haar ambtswoning lag.

Reden genoeg voor de Nederlandse politie om Teeuwen bij hem thuis in Amsterdam op te zoeken. Op een filmpje van dat bezoek, dat de cabaretier vervolgens weer online zette, is te zien hoe de politie met zes agenten bij Teeuwen op de stoep stond.

De Amsterdamse burgemeester Halsema reageerde op Instagram zelf ook op de persiflage: “Mijn haar zit (meestal) echt beter”, schreef ze. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt dat die reactie authentiek is.

(Tekst gaat verder onder de Instagram-video's)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is bij wet strafbaar om in Nederland een mogelijk vuurwapen in huis te hebben, dus moet het in beslag worden genomen, stelt een van de agenten op de beelden. Teeuwen steekt vervolgens de draak met de situatie en zegt met zijn ‘Halsema-accent’ dat het “ongelofelijk goed” is dat de politie “streng optreedt om te zorgen dat de burgers in Amsterdam gewoon veilig blijven”. Vervolgens gaat hij aan zijn piano zitten en zingt hij “Bij de politie”.

Gezien als verdachte

Teeuwen, die ook in Vlaanderen het trouwe schare fans heeft, wordt volgens de politie gezien als verdachte en de kans bestaat dan ook dat hij ontboden wordt. De 57-jarige cabaretier hoeft echter niet meteen mee naar het bureau, stelt een agent hem aan het einde van het filmpje gerust. “Schamen jullie je niet een beetje voor deze flauwekul?”, vraagt Teeuwen de agenten vervolgens, waarna hij opnieuw benadrukt met hoeveel mensen ze voor zijn deur stonden. “Een, twee, drie, vier, vijf, zes agenten, jongens en meisjes. I love you people”, besluit hij cynisch bij het vertrek van de politie.

Volgens een woordvoerster heeft de politie “opgetreden zoals dat anders ook gaat. We hebben het mogelijke vuurwapen in beslag genomen voor verder onderzoek. Sommige nepwapens mogen ook niet op straat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER