Qatargate

Eva Kaili vangt bot in Europa: geen inbreuken tegen haar parlementaire onschendbaarheid door Belgische speurders

Eva Kaili.© Fred Debrock

De Belgische speurders hebben de parlementaire onschendbaarheid van Eva Kaili niet geschonden. Dat zegt Roberta Metsola, de voorzitter van het Europese parlement.

Roberta Metsola zei maandag tijdens de plenaire zitting van het Europese parlement dat de conclusie van het onderzoek door de Commissie Juridische zaken van het Europese Parlement was dat de onschendbaarheid van Eva Kaili niet werd geschonden door het Belgische Qatargate-onderzoek. De advocaten van de Griekse europarlementaire hadden dat beweerd in een verzoek dat ze in juni tot het Europees Parlement hadden gericht.

Toen de speurders op 9 december 2022 huiszoekingen deden in het kader van het Qatargate-onderzoek, zagen ze hoe de vader van het Griekse Europarlementslid haar Brusselse appartement in allerijl verliet met een rolkoffer. Toen de speurders hem later oppakten in het hotel waar hij verbleef, bleken in de koffer honderdduizenden euro’s te zitten. Geld waarmee Qatar Kaili zou omgekocht hebben. Zelf beweert ze dat het geld van haar echtgenoot Francesco Giorgi was. De ontdekking van het geld in de koffer was reden genoeg om ook bij Kaili zelf een huiszoeking te doen, vond het Belgische gerecht.

Maar volgens haar advocaten was die huiszoeking een inbreuk op de immuniteit waar ze als parlementslid recht op heeft. Het Europees Parlement vindt nu van niet. In mei zal ook de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling zich op vraag van de advocaten van Kaili ook buigen over de wettigheid van het onderzoek. De huiszoeking bij Eva Kaili zal ook dan het voorwerp van discussie zijn.(me)