Beeld ter illustratie.
Freepik.com

Alles is duurder als je alleen bent: "Alleenstaanden zijn commercieel en politiek niet interessant"

Alleenstaanden betalen voor alles meer, in vergelijking met een gezin. Ze moeten alleen een huis aankopen, hun reizen en boodschappen zijn duurder en bovendien worden ze wereldwijd het zwaarst belast. Hoe komt dat? "Ook al maken alleenstaanden bijna de helft uit van alle huishoudens, politiek en commercieel zijn ze gewoon niet interessant", zegt Carla Dejonghe van vzw All1.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

In België wonen meer dan 1,8 miljoen mensen alleen. Tel daar de 500.000 alleenstaande ouders met kinderen bij, en je komt aan bijna de helft van de Belgische 'huishoudens'.

Toch is onze samenleving vooral gericht op koppels en gezinnen met 2 inkomens. Hoe komt het dan dat die groep politiek en commercieel benadeeld wordt?  

Alleenstaanden zijn meer dan de singles uit sitcom 'Sex and the city'

Carla Dejonghe, voorzitter All1

Voor alleenstaanden is het leven in verhouding duurder dan voor koppels: ze dragen vergelijkbare kosten als een gezin, maar moeten rondkomen met één inkomen.

"Die kosten zijn disproportioneel", zegt Carla Dejonghe, voorzitter van All1 (Dejonghe is ook Brussels parlementslid voor Open VLD, red.). All1 is een vereniging die zich inzet voor de belangen van alleenstaanden.

"Alleenstaanden zijn meer dan de singles uit sitcom 'Sex and the city'", zegt Dejonghe. "Mijn grootmoeder was alleen. Veel studenten zijn alleen. We maken als alleenstaanden bijna de helft uit van alle huishoudens, maar politiek en commercieel zijn we gewoon niet interessant."

Fiscale nadelen

"Alleenstaanden zonder kinderen worden inderdaad fiscaal benadeeld", zegt professor fiscaal recht Michel Maus. "Zowel voor de personenbelasting als de erfbelasting."

Een alleenstaande Belg zonder kinderen behoort volgens de OESO tot de zwaarst belaste werknemers ter wereld. Dat komt door de personenbelasting. Iedereen heeft recht op de belastingvrije som. Die is voor iedereen hetzelfde. Voor een koppel wordt dat bedrag verdubbeld en verhoogd per kind ten laste. 

Als een alleenstaande overlijdt, gaat een groter deel naar de schatkist dan naar wie hem of haar dierbaar is

Professor fiscaal recht Michel Maus

Ook de erfbelasting is zwaarder voor de alleenstaande. Alleenstaanden zonder kinderen laten hun erfenis na aan de hoogste tarieven. In Vlaanderen is dat 55 procent boven 75.000 euro. Bij koppels of kinderen is het hoogste tarief 27 procent, en dat wordt pas toegepast vanaf 250.000 euro.

"Als een alleenstaande overlijdt, gaat een groter deel naar de schatkist dan naar wie hem of haar dierbaar is", zegt Maus. "Vlaanderen heeft weliswaar in 2021 de vriendenerfenis in het leven geroepen, maar die is slechts geldig tot 15.000 euro."

Alleen wonen is duurder

"Wat we bij All1 het vaakst horen, is het gebrek aan betaalbare woningen voor alleenstaanden", vertelt Dejonghe. Het is niet gemakkelijk om een lening te krijgen. Ook de huishuur betalen of hypotheek afbetalen, is een stuk uitdagender met één inkomen.

Wie alleen woont en toch een ruimere sociale woning huurt, moet soms een onderbezettingsvergoeding betalen

Erwin Janssens, de Vlaamse Ombudsman

Volgens Erwin Janssens, de Vlaamse ombudsman, is er ook een gebrek aan sociale woningen voor singles. "Alleenstaanden maken bijna de helft uit van de kandidaten voor een sociale woning, terwijl er voor hen slechts een aanbod is van 25 procent. Wie alleen woont en toch een ruimere sociale woning huurt, moet soms een onderbezettingsvergoeding betalen."

Ook de vaste kosten aan een huis zijn volledig voor de rekening van de alleenstaande. Denk aan de energie- en telecomfacturen. Daar komen dan nog een aantal forfaitaire belastingen bij: gemeente- en provinciebelasting en onroerende voorheffing.

Duurder reizen en inkopen doen

Hotels verhuren per kamer in plaats van per persoon, waardoor op reis gaan voor alleenstaanden ook meer kost.

"Als mensen met 2 op reis gaan, kunnen we de prijs van een kamer door 2 delen. Een alleenstaande betaalt daarvoor de zogenaamde singletoeslag", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI België. "In het laagseizoen laat de horeca die meerprijs wel vaker wegvallen. Liever een gevulde kamer dan een lege kamer."

Meer inzetten op kleine porties is voor een supermarkt commercieel niet interessant
Pierre-Alexandre Billiet, CEO Gondola

Een winkelkar valt ook duurder uit voor alleenstaanden. "De meeste verpakkingen en promoties zijn gemaakt voor gezinnen", geeft Pierre-Alexandere Billiet van retailexpert Gondola aan.

"Onze landbouw en voedingsindustrie zijn gebaseerd op volume", gaat hij voort. "Er zijn wel individuele porties, maar dat model is economisch minder interessant voor de voedingsretail. Als we elk product individueel zouden verkopen, zouden we aan veel hogere prijs per eenheid zitten."

Verandering na de verkiezingen?

Er is al langer een politiek bewustzijn over het lot van alleenstaanden, maar net omdat het om zo een diverse groep gaat, is ze politiek niet interessant. Initiatieven zoals All1 hebben voorlopig te weinig gewicht om echt op het beleid te wegen. Er is niet zoiets als een bond van alleenstaanden.

"Het is niet zo dat de politiek helemaal niets doet", zegt Bart Verhulst, politiek journalist bij VRT NWS. "Zo heeft de Vlaamse overheid de ‘singlereflex’ in het regeerakkoord in 2019 geschreven. Die komt erop neer dat elke nieuwe belasting of beslissing tegen het licht gehouden wordt of die niet nadelig is voor alleenstaanden."

Ook in de fiscale hervorming van federaal minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) waren er plannen om ongelijkheden tussen gezinnen en alleenstaanden weg te werken. Doordat over de hervorming geen akkoord kwam, gingen ook die plannen de ijskast in.

Aan plannen is er voorlopig geen gebrek: zo werkt de Vlaamse Vereniging voor steden en Gemeenten (VVSG) aan een handboek voor lokale besturen rond de problemen van alleenstaanden.

Begin 2023 diende Els van Hoof (CD&V) in de Kamer een alleenstaandenresolutie in. Die moet onder meer de armoedeproblematiek van alleenstaanden aanpakken. Ook daar blijft het voorlopig nog bij toekomstmuziek, want de meeste concrete maatregelen van de resolutie kunnen pas in het volgend regeerakkoord worden opgenomen.  

Meest gelezen