Trein ontspoort na aanrijding met werfkraan: twee personen gewond, treinverkeer grondig verstoord

Rond middernacht zijn op de spoorverbinding tussen Antwerpen en Gent, ter hoogte van Belsele, twee passagierstreinen betrokken geraakt bij een ongeval. Een van de treinen reed een werfkraan aan en ontspoorde.

blg

Het ongeval op de spoorverbinding tussen Antwerpen en Gent gebeurde ter hoogte van de Kerkstraat in Belsele. Een passagierstrein, die in de richting van Gent reed en leeg was, reed er in op een kraan die naast de sporen op het fietspad stond. De kraan was eigendom van Infrabel en voerde werken uit naast de sporen. Daarbij was het gevaarte in de berm weggezakt, waardoor de kraan deels over de sporen hing. De kraanbestuurder kon op tijd zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond. In de aanrijdende trein liepen de bestuurder en één collega lichte verwondingen op.

Door de klap ontspoorde de trein en raakten de sporen, kabels en een portiek zwaar beschadigd. Een tweede trein, komende uit Antwerpen, liep daardoor schade op en kwam tot stilstand. Het kwam niet tot een aanrijding tussen de twee treinen. Op de tweede passagierstrein bevonden zich wel enkele passagiers. Iedereen bleef ongedeerd en werd kort na het ongeval geëvacueerd.

Schade

Het treinverkeer tussen Gent en Antwerpen raakte in beide richtingen onderbroken. Gezien de schade aan de infrastructuur zal dat woensdag voor een groot deel van de dag ook zo zijn.

Infrabel laat weten dat er schade is aan de sporen, aan de bovenleiding over een afstand van 200 meter en aan de bovenleidingspalen. Bovendien moet de ontspoorde trein eerst nog worden weggetakeld met behulp van een hersporingstrein.

Er is een aangepaste treindienst en er rijden vervangbussen tussen Lokeren en Sint-Niklaas met haltes in Sinaai en Belsele. Bepaalde treinen worden beperkt op hun traject en sommige treinen worden in de mate van het mogelijke lokaal omgeleid, aldus nog Infrabel.