Antwerpse gevangenen verkrachten en folteren celgenoot dagenlang: man in levensgevaar naar ziekenhuis

Antwerpen -

Het Antwerpse gerecht is een onderzoek gestart naar weerzinwekkende folterpraktijken in de gevangenis in de Begijnenstraat. Gedetineerden zouden een celgenoot dagenlang hebben verkracht en gefolterd, waarna het slachtoffer in levensgevaar naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Het slachtoffer zou intussen niet meer kritiek zijn. De folteraars noemen de man in het filmpje een “pedofiel”, hij werd in het verleden veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige. De vijf verdachten zullen worden verhoord, de cel waar de feiten plaatsvonden is verzegeld voor het onderzoek.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

“Ik heb fouten gemaakt. Ik zal maandag betalen”, zo schreeuwt een bont en blauw geslagen, poedelnaakte man, terwijl hij wanhopig in de camera van zijn kwelduivels kijkt. Die kwelduivels kunnen hun pret niet op. “Gij ga nu betalen in natura. Gij ga flink in natura betalen”, zeggen ze. In het volgende beeld is te zien hoe het slachtoffer het uitgilt, terwijl zijn celgenoten hem met een bezemsteel anaal verkrachten.

Het slachtoffer werd gefilmd terwijl hij werd gefolterd en verkracht.© RR

Het bovenstaande fragment is een van de meest weerzinwekkende beelden die de voorbije dagen werden gemaakt in de overvolle gevangenis in de Begijnenstraat, en die gisterenavond begonnen te circuleren in het misdaadmilieu.

Tot moes geslagen

In de filmpjes is te zien hoe een aantal gedetineerden hun nieuwe celgenoot folteren. Volgens hen is hij een pedofiel, de man zit niet in de gevangenis voor zedenfeiten. Hij wordt verdacht van een moordpoging. Vorig jaar werd de 41-jarige R.J. al veroordeeld voor slagen en verwondingen aan zijn toen zwangere vriendin. In 2017 werd hij wél voor zedenfeiten veroordeeld hij had minderjarigen verkracht en aangerand. Beide keren kreeg hij een straf van twee jaar met probatieuitstel.

Het gezicht van de man is tot moes geslagen en de man wordt gedwongen om zich helemaal uit te kleden. De celgenoten komen niet meer bij van het lachen, terwijl het slachtoffer op de grond ligt te kronkelen van de pijn, op het moment dat de bezemsteel tientallen centimeters in zijn anus wordt geduwd. De folteraars dwingen de man ook om een boterham met hun uitwerpselen op te eten. De man kokhalst, tot hilariteit van de celgenoten.

© RR

Cel verzegeld voor onderzoek

Het slachtoffer van de folteringen is dinsdagavond naar het ziekenhuis gebracht, nadat de gevangenis had ontdekt wat er zich in de cel afspeelde. Het slachtoffer, R. J., bevond zich in een levensbedreigende toestand, dat levensgevaar zou ondertussen geweken zijn.

Het parket bevestigt dat er een onderzoek gestart is en dat de celgenoten gearresteerd zijn voor verhoor. Het labo en de wetsdokter zijn opgetrommeld voor het verdere onderzoek. De cel waarin de feiten zich afgespeeld hebben is verzegeld.

Het gaat om vijf verdachten, ze zijn dinsdagavond opgesloten in andere cellen en zullen vandaag allicht naar de politie overgebracht worden voor verhoor. Vermoedelijk worden ze nadien voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Staking

In een interne brief aan de staf en de vakbonden schrijft directrice An Janssens dat ze nog nooit zo’n ernstig geval van geweld heeft meegemaakt onder gedetineerden.

In de gevangenis was zondagavond om 22 uur een 24 urenstaking begonnen. De folterpraktijken zouden voor de staking begonnen zijn, maar tijdens de staking en na de staking gewoon zijn verdergegaan zonder dat iemand iets opmerkte. Of zonder dat iemand heeft ingegrepen. Mogelijk werd het slachtoffer door zijn folteraars gedwongen om te doen alsof hij sliep op momenten dat er controle was. Hoe dat kon gebeuren zal mee onderzocht worden.

LEES OOK. Cipiers houden 24 urenstaking in gevangenis van Antwerpen

De vakbonden van het gevangeniswezen geven woensdag een persconferentie over de zaak die “alle verbeelding tart”. Volgens de vakbonden is de affaire een rechtstreeks gevolg van het jarenlange wanbeleid van de regering in de gevangenissen. “Een direct gevolg van wat wij als vakbonden al jaren van de daken schreeuwen… Dit loopt fout! De overbevolking en onderbezetting van personeel heeft ervoor gezorgd dat een gruwelijke situatie is ontstaan waarover wij als vakbonden, een persconferentie willen geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen