Op 5 november zullen Joe Biden (links) en Donald Trump (rechts) het waarschijnlijk opnieuw tegen elkaar opnemen.
Foto: AP

Joe Biden en Donald Trump hebben genoeg stemmen voor nominatie als presidentskandidaat

Donald Trump en Joe Biden hebben allebei genoeg afgevaardigden verzameld om de presidentsnominatie voor hun partij binnen te halen. Dat is duidelijk geworden na de voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington van gisteren.Ā 

Spannend was het al even niet meer. We konden al langer voorspellen dat huidig president Joe Biden en voormalig president Donald Trump het hoogstwaarschijnlijk opnieuw tegen elkaar zullen opnemen tijdens de verkiezingen in november.

Na de voorverkiezingen in de staten Georgia, Washington en Mississippi is dat nog iets waarschijnlijker geworden. Zowel Biden als Trump konden het vereiste aantal afgevaardigden achter zich scharen om de nominatie voor hun partij binnen te halen.

Afgevaardigden, hoe zit dat juist?

Om te bepalen welke kandidaten het tegen elkaar mogen opnemen in november worden in de Verenigde Staten eerst voorverkiezingen gehouden. Die lopen van januari tot juni. In elke staat kunnen er 'delegates' of afgevaardigden gewonnen worden.Ā 

Die afgevaardigden gaan in de zomer naar de conventie van de partij. De Republikeinen komen bijvoorbeeld samen in Milwaukee, de Democraten in Chicago. Daar worden alle afgevaardigden opgeteld. De kandidaat met de meeste afgevaardigden, krijgt dan de nominatie van presidentskandidaat.

Biden: "Keuze voor toekomst van het land"

Biden had 1.968 gedelegeerden nodig en had slechts symbolische tegenstand. Activisten hadden opgeroepen om een proteststem uit te brengen uit onvrede met de houding van de Verenigde Staten in de oorlog tussen Israƫl en Hamas.

Maar die proteststemmen hebben Biden geen parten gespeeld. Hij reageert dat hij vereerd is dat hij waarschijnlijk de kandidaat wordt voor de Democraten. Biden waarschuwt dat "de vrijheid en de democratie" in gevaar zijn en dat Trump een bedreiging vormt voor Amerika. "Kiezers moeten nu een keuze maken over de toekomst van ons land."

Trump: "Belangrijkste stem ooit"

Ook Trump sprak zijn overwinning al uit in een video op sociale media. Hij had 1.215 afgevaardigden nodig om voorgedragen te kunnen worden als presidentskandidaat. Trump was nog de enige kandidaat voor de Republikeinen nadat Nikki Haley haar verkiezingscampagne had stopgezet.Ā 

"We moeten aan de slag om Joe Biden te verslaan", stelt Trump vastberaden. Hij benadrukt het belang van de verkiezingen in november en richt zich tot zijn aanhangers: "Deze stem zal de belangrijkste stem zijn die u ooit zal uitbrengen".

Trump en Biden worden pas officieel de genomineerden voor hun partij als dat goedgekeurd wordt op de nationale partijbijeenkomsten. Die vinden deze zomer plaats.

Analyse Bjƶrn Soenens

"Het voorverkiezingsseizoen is nu al voorbij", analyseert VS-correspondent Bjƶrn Soenens. "Trump doet iets wat in geen 80 jaar is gebeurd: 3 keer na elkaar de nominatie van zijn partij binnenrijven. Biden is dan weer de oudste kandidaat-president ooit."

"Verkiezingsdag is pas op 5 november. Verwacht een lange, bitsige kiescampagne met tal van hobbels en hindernissen onderweg. Maar bij leven en welzijn wordt de kiesaffiche net als in 2020: Joe Biden versus Donald Trump."

Meest gelezen