Zowel Biden als Trump haalde dinsdagavond het vereiste aantal gedelegeerden van hun partij binnen.© AP

Trump en Biden hebben presidentsnominatie binnen

Zowel de voormalige Amerikaanse president Donald Trump als de huidige president Joe Biden hebben dinsdagavond het vereiste aantal gedelegeerden bereikt om de nominatie als presidentskandidaat van hun partij binnen te halen.

Bron: BELGA

Donald Trump won dinsdag de Republikeinse voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarmee behaalde hij genoeg afgevaardigden voor de Republikeinse presidentsnominatie, blijkt uit tellingen van de Amerikaanse zenders CNN en NBC.

Trump had na het afhaken vorige week van voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley geen concurrenten meer binnen zijn partij.

Biden

Enkele uren eerder verzekerde ook Joe Biden zich van de benodigde gedelegeerden om officieel genomineerd te kunnen worden als de kandidaat van de Democratische partij in de zomer.

Biden had 1.968 kiesmannen (‘delegates’) nodig om de nominatie te winnen. Onder meer NBC News en Edison Research meldden dat hij dat aantal dinsdagavond heeft gehaald toen de resultaten van de Democratische voorverkiezingen in Georgia binnenkwamen.

Biden ondervond als zittend president slechts symbolische tegenstand in de Democratische voorverkiezingen. Progressieve activisten, gefrustreerd door Bidens steun voor Israël in zijn oorlog in Gaza, wisten wel Democratische kiezers te overtuigen om uit protest ongebonden (’uncommitted’) te stemmen. Dat had echter nauwelijks invloed op de verdeling van de afgevaardigden.

De nominaties van Trump en Biden moeten nog worden geformaliseerd op de traditionele conventies van hun partijen. De Republikeinse partijconventie vindt van 15 tot 18 juli plaats in Milwaukee in de staat Wisconsin. Die van de Democraten is van 19 tot 22 augustus in Chicago in Illinois.

Eerste herhaling sinds jaren 50

Biden en Trump zullen het normaal gesproken tegen elkaar opnemen in de presidentsverkiezing op 5 november. Een nieuw duel op 5 november tussen Biden en Trump tussen de twee wordt de eerste herhaling van Amerikaanse presidentsverkiezingen sinds 1956. Destijds versloeg de zittende president, de Republikein Dwight Eisenhower, voor de tweede keer de Democraat Adlai Stevenson.

Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social al gereageerd op zijn binnengehaalde nominatie: “Het is voor mij een grote eer om de Republikeinse Partij te vertegenwoordigen als haar kandidaat voor het presidentschap. Onze partij is VERENIGD en STERK en begrijpt volledig dat we het opnemen tegen de slechtste, meest incompetente, corrupte en destructieve president in de geschiedenis van de Verenigde Staten. (...) We zijn nu, onder de corrupte Joe Biden, een derdewereldland, dat zijn onrechtssysteem gebruikt om achter zijn politieke tegenstander achter te gaan, MIJ! Maar vrees niet, we zullen niet falen, we zullen ons ooit grootse land terugnemen, AMERIKA EERST plaatsen en MAKE AMERICA GREAT AGAIN - GROOTSER DAN OOIT TEVOREN. De vijfde november zal bekendstaan als de belangrijkste dag in de geschiedenis van ons land!”

Biden schreef op X kortweg “Let’s go”. In een bijhorend campagnefilmpje sprak hij: “Dit is een tijd van kiezen. Dus laat ons de waarheid kiezen, laat ons Amerika kiezen. Vandaag is de dag om tot actie op te roepen. Met je stem, met je macht. In november zullen we met recordaantallen stemmen. En we kunnen het doen, het ligt in onze macht om het te doen. Ben je klaar? Ben je klaar om de democratie te verdedigen? Ben je klaar om onze vrijheid te beschermen? Ben je klaar om deze verkiezing te winnen?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer