Zwaar verdict bij Van Hool: meer dan 1.000 jobs sneuvelen

maa 11 Mar
© archief RTV

Om 9 uur maandagochtend vond er bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt (Lier) een bijzondere ondernemingsraad plaats. De bedrijfsleiding kondigde er aan dat zo'n 1.100 jobs verdwijnen. 800 daarvan dit jaar. De volgende drie jaar komen er daar nog eens 300 bij. De grootste aankondiging van collectief ontslag in ons land in zes jaar.

Met de maatregelen blijven er zo'n 1.400 werknemers over. Door de hoge anciënniteit kan de kost voor Van Hool oplopen tot 50.000 euro per ontslag. In totaal zou die kost dus oplopen tot zo'n 60 miljoen euro. Dat geld heeft het bedrijf in elk geval niet.

Eerst herstructureringsplan, daarna mogelijke steun

De Vlaamse regering en de banken eisen van Van Hool een herstructureringsplan dat zicht biedt op een rendabele doorstart. De Vlaamse regering zou enkel in staat zijn tijdelijke steun te bieden aan het bedrijf, als er ook een private financiële partner gevonden wordt.

Later vandaag volgt er nog een overleg tussen minister van Economie Jo Brouns (CD&V) en de banken om te bekijken welke stappen zij nu zullen nemen. De federale overheid houdt zich afzijdig.

"We begrijpen de impact op onze medewerkers. Het valt zwaar om deze stap te zetten".

- Marc Zwaaneveld (crisismanager Van Hool)

Crisismanager en co-CEO Marc Zwaaneveld betreurt de beslissing, maar zegt dat er ook geen andere optie was. "We begrijpen de impact dat dit plan heeft op medewerkers en familie. Het valt zwaar om deze stap te zetten. Gezien de hoogdringende situatie waarin het bedrijf zit, is deze beslissing noodzakelijk om de duurzame toekomst van Van Hool veilig te stellen".