Amerikaanse inflatie stijgt lichtjes

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand met 3,2 procent gestegen. Daarmee was de inflatie iets hoger dan in januari. Die bedroeg toen 3,1 procent. Experts merken op dat de Fed nog even zal wachten om de rente te verlagen.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie bedroeg in januari 3,2 procent.

  • De inflatie wint niet enkel aan kracht, maar dat cijfer lag (opnieuw) hoger dan verwacht. Economen hadden gerekend op een ongewijzigde inflatie.
  • De kerninflatie daarentegen daalde in februari van 3,9 naar 3,8 procent, maar die prijsstijging was toch forser dan verwacht. Economen hadden een kerninflatie van 3,7 procent voor ogen.

Slecht nieuws voor de Fed

Details: Doordat de consumentenprijzen in de VS forser stijgen dan verwacht, neemt de kans toe dat de Fed nog even zal wachten om het rentebeleid om te gooien.

  • Ter herinnering: de Fed streeft naar een inflatie van (gemiddeld) 2 procent. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft onlangs in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden herhaald dat een rentedaling pas aan de orde is wanneer de inflatie op een duurzame manier zakt naar de Fed-doelstelling.
    • “De economische vooruitzichten zijn onzeker en een aanhoudende vooruitgang naar de inflatiedoelstelling van 2 procent is niet gegarandeerd. Het beleid te snel of te veel versoepelen kan de inflatie weer doen stijgen. Het beleid te laat of te weinig versoepelen kan onnodig de economische activiteit en werkgelegenheid verzwakken”, klonk het.
    • “Het huidige inflatiecijfer zal waarschijnlijk worden gezien als een reden om het huidige geldbeleid nog een tijdje langer vast te houden”, zegt Kathy Jones, strateeg bij de vermogensbeheerder Charles Schwab, in een gesprek met het persagentschap Bloomberg. “Door de volatiliteit lijkt de neerwaartse trend in de inflatie af te vlakken en de Fed zou graag zien dat de inflatie verder zakt voordat ze de rente verlaagt.”
  • Experts en enkele bestuursleden van de Fed waarschuwen al langer dat het laatste stukje van de inflatiestrijd mogelijk het moeilijkste wordt. Hoe dan ook blijven de markten ervan uitgaan dat de eerste verlaging er komt in juni.
    • Volgens Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse bank JP Morgan, wachten de Fed-bestuurders best nog langer om het geweer van schouder te veranderen. “Ik denk dat ze hun beslissingen moeten nemen op basis van de beschikbare gegevens. Als ik hen was, zou ik wachten”, zei hij begin deze week tijdens een bijeenkomst van de gespecialiseerde nieuwssite Australian Financial Review. “Hun geloofwaardigheid staat hier een beetje op het spel. Ik zou zelfs tot na juni wachten en alles op zijn beloop laten.”
Meer