De partijen zijn verdeeld over het verbod op TikTok: zowel bij Republikeinen als bij Democraten zijn voor- en tegenstanders.
Foto: Reuters

Amerikaanse Huis keurt wetsvoorstel goed om TikTok te verbieden of gedwongen te verkopen

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd om het socialemediaplatform TikTok gedwongen te laten verkopen, of volledig te verbieden. De wet moet nu naar de Senaat, waar de tegenstand een stuk groter is. President Biden zegt alvast "klaar te zijn om de wet te ondertekenen".

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd, dat een gedwongen verkoop van of verbod op TikTok mogelijk zou maken. Het Huis stemde met een overweldigende meerderheid van 352 voorstanders en 65 tegenstanders. 

De tekst gaat nu naar de Senaat, waar meer tegenstand wordt verwacht. Enkele senatoren hebben immers al aangegeven dat ze zich tegen de wet zullen verzetten. Die senatoren komen deze keer zowel uit de Republikeinse als de Democratische partij. Er is nog geen exacte datum voor de stemming vastgelegd.

Onder meer senator Rand Paul (R) van de staat Kentucky is een scherpe tegenstander. "Amerikanen kiezen er zelf voor om TikTok te gebruiken. Naar mijn mening mag het Congres het recht op vrije meningsuiting van miljoenen Amerikanen niet zomaar afpakken", zei Paul over het wetsvoorstel. 

De Republikeinse senator Rand Paul is sterk gekant tegen het wetsvoorstel.
Foto: AP

Volgens The Washington Post was de CEO van TikTok Shou Zi Chew afgelopen dinsdag nog in de hoofdstad Washington D.C. om senatoren te spreken over het verbod. Op die manier wil hij het verzet tegen het wetsvoorstel vergroten. Eerder zei de vicepresident van TikTok al dat het wetsvoorstel "ernstige constitutionele fouten" vertoonde en "met ongekende snelheid door het Congres werd gejaagd".

De Democratische meerderheidsleider van de Senaat Charles "Chuck" Schumer toonde zich dan ook voorzichtig over de kansen van het wetsvoorstel in de Senaat. "Laat ons eerst afwachten wat het Huis beslist", wikte hij zijn woorden.

"Breek de banden met China"

Het wetsvoorstel heet officieel de "wet ter bescherming van Amerikaanse gezinnen tegen toepassingen, gecontroleerd door buitenlandse tegenstanders". Ze is geschreven door de Republikeinse volksvertegenwoordiger Mike Gallagher, samen met zijn Democratische collega Raja Krishnamoorthi. 

Hoewel TikTok niet expliciet in de wet wordt benoemd, verwijzen de twee politici die de tekst schreven duidelijk naar het sociale medium als een gevaar voor de nationale veiligheid. "Dit is mijn boodschap aan TikTok: breek alle banden met de Chinese Communistische Partij, of verlies uw Amerikaanse gebruikers", stelde Gallagher scherp.

TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid?

TikTok ligt al langere tijd onder vuur in de Verenigde Staten. Het moederbedrijf ByteDance heeft haar hoofdkantoor in Peking en zou volgens de Amerikanen te sterke banden hebben met de Chinese Communistische Partij.

China zou volgens de Amerikaanse politici een verregaande hoeveelheid data over Amerikaanse burgers verzamelen, gaande van locatie tot biometrische gegevens (lichaams- en gedragskenmerken). Die beschuldigingen heeft TikTok telkens ontkend.

De Amerikaanse staat Montana voerde in 2023 als eerste een verbod in op de app. Dat werd meteen aangeklaagd door een groep TikTok-influencers. Het verbod werd in januari nog door een rechtbank geblokkeerd, omdat zo'n verbod "niet binnen de bevoegdheden van de staat ligt".

Als de wet erdoor komt, krijgt ByteDance als moederbedrijf van TikTok twee keuzes: verkoop het platform binnen de 180 dagen, of verlies de toegang tot de Verenigde Staten. In totaal zouden zo'n 170 miljoen Amerikanen de app op de smartphone hebben staan. 

De Democraat Raja Krishnamoorthi en de Republikein Mike Gallagher voeren samen strijd om een verbod op TikTok door het Congres te krijgen.
Foto: AP

Biden voor, Trump tegen

De president Joe Biden liet al weten dat hij klaar is "om het wetsvoorstel te ondertekenen". Nochtans gebruikt ook Biden de app voor zijn verkiezingscampagne. Op die manier hoopt de president jongere kiezers te bereiken met zijn boodschap.

Zijn tegenstander voor het presidentschap Donald Trump ziet een verbod op TikTok niet zitten. Dat is verrassend, want tijdens zijn presidentschap ondertekende Trump zelf nog een presidentieel besluit om TikTok te verbieden. Dat verbod is er nooit gekomen, omdat het in een federale rechtbank werd aangevochten. Analisten geloven dan ook dat de ommezwaai van Trump past binnen een strategie om meer jonge kiezers aan te trekken.

Bekijk: Ook Biden gebruikte TikTok al om jonge kiezers te bereiken

Videospeler inladen...

Niet alleen in Amerika

Ook bij ons zijn voorzorgsmaatregelen genomen tegen TikTok. De Vlaamse overheid besliste in maart 2023 om de populaire app te verbieden op smartphones en computers van het werk. De federale overheid volgde al snel en ook enkele steden zoals Mechelen namen maatregelen. Het Vlaamse verbod gold eerst zes maanden, maar is in september 2023 nog eens met zes maanden verlengd. 

Niet iedereen was blij met het verbod. Verschillende politici gebruiken de app namelijk om hun bereik te vergroten. Onder meer Jos D'Haese (PVDA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Petra De Sutter (Groen) zijn populaire stemmen op het platform.

Meest gelezen