Wat is artificiële intelligentie en gaat het onze job overnemen? 4 vragen over AI

AI of artificiële intelligentie kan je niet meer wegdenken uit ons dagelijkse leven, maar wat is dat nu eigenlijk? De chatbot bij een klantendienst, spraaktechnologie van Siri op je iPhone, suggesties op Netflix of Spotify. Het zijn allemaal voorbeelden van die kunstmatige intelligentie. Moeten we er bang voor zijn of de technologie omarmen? 

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Chris Sugira is analist bij Belfius Asset Management en geeft financieel advies bij 'WinWin', op MNM, en bij nws.nws.nws. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

1. Wat is artificiële intelligentie?

"Kort gezegd is artificiële of kunstmatige intelligentie een slim computersysteem dat gebruik maakt van veel data om zo nieuwe of betere resultaten te behalen", legt Chris Sugira uit. Sugira is analist bij Belfius Asset Management en analyseert hoe je in AI kan beleggen.

De website van het Europees Parlement definieert AI als volgt: "De mogelijkheid om een machine menselijke vaardigheden, zoals leren, redeneren, plannen en creativiteit, te laten vertonen." Samengevat: artificiële intelligentie is een computersysteem laten denken zoals een mens.  

2. Hoelang bestaat artificiële intelligentie al?

AI bestaat al veel langer dan we denken. De term 'artificial intelligence' werd al voor de eerste keer gebruikt in 1955. Een belangrijk kantelpunt in de geschiedenis van artificiële intelligentie was de schaakcomputer, Deep Blue, van computerbedrijf IBM. Die versloeg wereldkampioen Garry Kasparov in 1997.

In 2011 deed spraakassistent Siri bij Apple zijn intrede. 3 jaar later kwam Amazon met Alexa, een virtuele assistent waar je aan kan vragen om muziek af te spelen of lijstjes te maken. Vandaag krijgen we kijk- en luistersuggesties op Netflix en Spotify en gebruiken we zelfs chatbot ChatGPT voor onze job.

3. Neemt artificiële intelligentie binnenkort onze jobs over?

Overal rondom ons vind je artificiële intelligentie en we gebruiken het dagelijks, ook al hebben we het niet altijd door. "AI gaat snel, maar dat de robots onze jobs morgen overnemen, is wat overdreven", stelt Sugira gerust.

"Denk maar aan de opkomst van Excel. Toen dacht iedereen dat het beroep van boekhouder ging verdwijnen en vandaag is het een knelpuntberoep. We blijven het belangrijk vinden dat we toch nog altijd met een mens kunnen praten wanneer we bijvoorbeeld persoonlijk advies willen."

4. Is AI niet gewoon een hype?

"AI is geen hype: het is er en zal er altijd blijven", verklaart Sugira. "We denken dat het een hype is, omdat het nu aan momentum heeft gewonnen. Dat komt doordat het grote publiek dagelijks ChatGPT gebruikt."

Meest gelezen