Foto: AFP

Poetin gaat troepen plaatsen aan Finse grens, nu Finland en Zweden NAVO-lid zijn

Rusland zal militairen legeren aan de grens met Finland, nu zowel Finland als Zweden zijn toegetreden tot de NAVO. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin in een interview met het Russische staatspersbureau RIA. 

Vorige week trad Zweden officieel toe tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Daarmee volgde het land het voorbeeld van Finland, dat in april vorig jaar al lid werd. Beide landen hadden zich in mei 2022 al kandidaat gesteld, na de inval van Rusland in Oekraïne. 

Dat Finland en Zweden toetreden tot de NAVO is volgens Poetin "een betekenisvolle stap in het waarborgen van hun eigen nationale belangen".

Volgens de Russische president betekent die beslissing dat Rusland militairen zal stationeren aan de Finse grens. "We hadden daar geen troepen, nu zullen er wel zijn. Er waren daar geen vernietigingssystemen, nu zullen er wel verschijnen."

Decennialang neutraal

Na de Tweede Wereldoorlog bleven Zweden en Finland decennialang neutraal, sinds het einde van de Koude Oorlog waren ze officieel niet-gebonden. De beslissing om NAVO-lid te worden, is dus een keerpunt voor beide landen. 

De laatste obstakels werden eind februari uit de weg geruimd, nadat Hongarije als laatste lidstaat het licht op groen had gezet. Ook Turkije had lange tijd getalmd met het goedkeuren van de aanvraag van Stockholm.

De toetreding houdt in dat alle NAVO-landen Zweden en Finland zullen verdedigen, wanneer die landen worden aangevallen. Omgekeerd zullen die landen ook andere NAVO-lidstaten bijstaan. 

Poetin waarschuwt het Westen

In het interview waarschuwt Poetin daarnaast nog maar eens het Westen: Rusland is klaar voor een nucleaire oorlog, als het Westen troepen zou sturen naar Oekraïne, iets waar verschillende landen al op hebben gehint de afgelopen tijd. 

Maar zover zal het nog niet meteen komen, nuanceert Poetin ook. Volgens hem hebben de Verenigde Staten ook begrepen dat ze beter geen manschappen naar Oekraïne sturen. "Er zijn daar voldoende specialisten op vlak van Russisch-Amerikaanse betrekkingen en op vlak van strategische terughoudendheid."

"Daarom denk ik niet dat we richting een nucleaire confrontatie gaan", zegt Poetin. "Maar vanuit militair-technisch oogpunt zijn we er wel klaar voor."

Rusland en de Verenigde Staten zijn veruit de grootste kernmachten en beheren meer dan 90 procent van de kernwapens wereldwijd.

Meest gelezen