Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Parket vraagt aanhouding van vijf mannen die celgenoot dagenlang mishandelden in gevangenis: ‘Gruwelijke feiten’

De gevangenis van Antwerpen.Beeld laenen

Het Antwerps parket vraagt de aanhouding van vijf gedetineerden voor poging tot moord, verkrachting en mensonterende behandeling van hun 41-jarige celgenoot R.J. De man werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) heeft het over ‘gruwelijke feiten’.

“De Antwerpse politie werd dinsdag even voor 18 uur opgeroepen, nadat een 41-jarige met zeer ernstige verwondingen werd aangetroffen in de cel. Hij werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Kristof Aerts van het Antwerps parket. “De vijf celgenoten werden gearresteerd. Het labo ging ter plaatse voor een sporenonderzoek en de wetsdokter werd aangesteld om het slachtoffer te onderzoeken.”

De vijf celgenoten van het slachtoffer zouden de man meerdere dagen gemarteld hebben. Hij zou onder meer zware brandwonden hebben en zou in levensgevaar geweest zijn toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Gazet van Antwerpen beschikt ook over filmpjes die circuleren en waarop te zien is dat de man in elkaar geslagen wordt, een boterham met uitwerpselen moet eten en anaal verkracht wordt met een bezemsteel. In een interne brief zegt directeur An Janssens nog nooit zo’n ernstig geval van geweld onder medegedetineerden meegemaakt te hebben.

Deze voormiddag heeft het parket een onderzoeksrechter aangesteld om de precieze omstandigheden te onderzoeken. “We vragen de aanhouding voor vijf mannen. De feiten zijn gekwalificeerd als poging tot moord, verkrachting met verzwarende omstandigheid van foltering, foltering en mensonterende behandeling tegenover drie van hen. Voor de twee anderen wordt de kwalificatie schuldig verzuim weerhouden”, aldus Aerts. In een volgende fase zal de onderzoeksrechter moeten oordelen over de aanhouding.

Overbevolking

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zegt dat het zware geweld is kunnen ontstaan door de “marginale werkomstandigheden” voor het personeel en de overbevolking in de gevangenis. De feiten kwamen dinsdagavond aan het licht toen beelden ervan werden gedeeld en zo dus ook door het personeel ontdekt. “Er is dan een specifieke controle gebeurd in de cel in kwestie”, zegt Mario Heylen van de socialistische vakbond ACOD. “De gedetineerde lag onder een deken verstopt en had de opdracht gekregen te zwijgen en te doen alsof hij sliep. Het was allemaal goed georganiseerd.”

Dat de feiten zo lang onder de radar bleven, wijt het vakbondsfront volledig aan de combinatie van overbevolking van gedetineerden en onderbezetting van het personeel in de gevangenis. De 24 urenstaking van maandag zou geen rol hebben gespeeld. “De feiten waren minstens zondag, mogelijk zaterdag al begonnen, voor de staking”, zegt Robby De Kaey van ACOD. “Dit had op elk moment, in elke inrichting kunnen gebeuren.”

In de cel in kwestie zaten zes personen in plaats van de theoretische drie, stellen de vakbonden. Het personeel zou bovendien nauwelijks de tijd hebben om in de cellen controles uit te voeren.

‘Gruwelijke feiten’

Volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) gaat het over “gruwelijke, weerzinwekkende feiten”: “Wat de gerechtelijke kwalificaties zijn ten aanzien van die celgenoten en wie welk aandeel heeft in deze zeer ernstige en mensonterende feiten, moet blijken uit het onderzoek.”

De cel van de betrokkenen is verzegeld en de medegedetineerden bevinden zich momenteel in de cellen van de politie van Antwerpen. “Ook het gevangeniswezen is een intern onderzoek gestart om na te gaan of alle geldende procedures correct werden toegepast”, klinkt het.

N-VA en Vlaams Belang vragen ontslag van justitieminister Van Tigchelt 

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hebben woensdagmiddag in de commissie Justitie van de Kamer het ontslag gevraagd van minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Van Tigchelt zegt te hopen dat de zaak tot op het bot uitgespit wordt. “Dat is wat men van een minister mag verwachten. Wat u van mij niet zal horen, is dat ik al conclusies trek of forse uitspraken doe. Ik wacht het onderzoek af. Dat moet in alle ernst gevoerd kunnen worden”, aldus de justitieminister.

aar zowel N-VA en Vlaams Belang waren niet tevreden met de antwoorden van Van Tigchelt en dienden daarom een motie van wantrouwen in (en vragen dus het ontslag). “In plaats van stoere taal in de pers zou u beter de gevangenisproblematiek echt oplossen”, zei Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Ik heb geen oplossing van u gehoord, niet voor de overbevolking en niet voor de werkomstandigheden.”

Ook Sophie De Wit (N-VA) spaarde haar kritiek niet. “U, meneer Van Tigchelt, werkt al jaren achter de schermen. Maar u komt niet met oplossingen. Wat u doet, is onvoldoende”, aldus het N-VA-Kamerlid. “Ik denk dat u heel moeilijke uren, dagen en weken tegemoet gaat”, voegde partijgenoot Christoph D’Haese toe. “Ik heb het gehad met het hypocriete.”