Tachtiger bedreigt vrouw met vuurwapen en pleegt wanhoopsdaad terwijl hij zich verschanst in woning: “Meerdere wapens aangetroffen”

Ternat/Dilbeek -

Urenlang werd een woning in de Nattestraat in Ternat dinsdagavond belegerd. Na maar liefst zes uur, en nadat er een half uur geroepen werd om mee te werken, vielen de speciale eenheden na middernacht de woning in. De man werd er dood aangetroffen. Hij had eerder op de avond een vrouw in haar praktijk in Dilbeek bedreigd met een wapen.

Tom Vierendeels

Ternat schrok dinsdagavond stevig op. Groot was de verbazing toen de Nattestraat plots rond 18 uur hermetisch werd afgesloten. Een agent van de zone TARL, gewapend met machinepistool, zette zich aan het kruispunt met de Assesteenweg en liet niemand meer door. Een anonieme wagen van de politie stond even verderop dwars over de straat.

Burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V) kon snel duidelijkheid verschaffen: “Een gewapende man heeft zich verschanst in een woning in de Nattestraat. Het gaat om een zaak die startte in Dilbeek.” (Lees verder onder het kader)

En de feiten in Dilbeek waren niet min. “De 84-jarige man had na 17 uur een 52-jarige vrouw bedreigd in haar praktijk in Dilbeek”, vertelt Ingrid Moriau van het parket Halle-Vilvoorde.

Om wat voor praktijk het gaat wordt niet meegedeeld. “De man deed dat met een wapen en er werden ook schoten gelost. Het slachtoffer in Dilbeek kende de tachtiger en alarmeerde de politie na de bedreigingen. Zij bleef ongedeerd. Beide personen zijn geen familie van elkaar. De politie zette vervolgens een zoekactie naar de man op poten.”

Speciale eenheden

En die bracht de agenten snel naar de Nattestraat in Ternat, waar de tachtiger woonde. Of er nog contact werd geweest tussen de man en de politie is onduidelijk. De situatie werd alleszins als te gevaarlijk ingeschat om onmiddellijk binnen te vallen. Het bijzondere bijstandsteam Falco van de politiezone Zennevallei snelde ter plaatse en kon de situatie bevriezen. Maar het waren uiteindelijk de speciale eenheden van de federale politie die effectief dienden over te gaan tot actie. (Lees verder onder de foto)

© Tom Vierendeels

Die elite-agenten stroomden vanaf 21 uur druppelsgewijs toe en maakten zich klaar om over te gaan tot actie. Rond 22 uur begonnen ze zich zowel in de Nattestraat als op de parking van speelhal Josan op te stellen. Bij die laatste moest overigens ook de buitenverlichting een hele avond uitgeschakeld worden, maar zowel de speelhal als het café mochten geopend blijven. Ook een hond en een drone rukten aan.

Onderhandelen

Een onderhandelaar van de speciale eenheden probeerde uiteindelijk vanaf kort voor 23 uur via een luidspreker contact te krijgen met de man. “Er is nog niks gebeurd. Doe het licht aan. Laat je zien. We willen met je praten”, galmde het onder meer meermaals door de straat. Na een halfuur werd het onderhandelen opgegeven. (Lees verder onder de foto)

© Tom Vierendeels

Meerdere wapens

Uiteindelijk werd beslist om de woning binnen te vallen. Dat gebeurde pas na middernacht. Rond 00.30 uur was de actie afgelopen. “Bij de inval werd de man binnen dood aangetroffen”, weet Moriau. “Uit de eerste bevindingen van het labo en de wetsarts, gevorderd door het parket, zou blijken dat de man zich van het leven heeft beroofd. In de woning werden meerdere vuurwapens aangetroffen. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de man in Dilbeek een alarmpistool gebruikt heeft. Over de motieven van de man is niets bekend.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be. Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

© Tom Vierendeels

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen