Uber wil in Europa groeien met vrachtvervoer

© Getty Images

Het Amerikaanse techbedrijf Uber Technologies wil zijn activiteiten op de Europese transportmarkt flink uitbreiden. Het bedrijf, bekend van zijn taxi- en bezorgdiensten, streeft ernaar om de vracht onder beheer tegen 2028 te vertienvoudigen tot 2 miljard euro met een digitaal platform dat de volledige toeleveringsketen van bedrijven beheert.

Momenteel bedraagt de vracht onder beheer, een maatstaf voor de totale waarde van de vracht die door Uber namens de klanten wordt beheerd, in Europa 200 miljoen euro. De vrachtactiviteiten van Uber zijn veel kleiner dan de taxi- en bezorgdiensten van het bedrijf en vertegenwoordigden slechts 14 procent van de totale omzet in 2023.

Terwijl de taxi- en bezorgdiensten vorig jaar groeiden, daalden de vrachtopbrengsten van Uber met bijna een kwart ten opzichte van 2022. Die daling was vooral te wijten aan de zwakke tarieven voor vrachtvervoer. Volgens het bedrijf zijn er echter signalen van een ommekeer door de afnemende problemen in de toeleveringsketen en de afbouw van de hoge voorraden bij bedrijven.

Volgens Lior Ron, de oprichter en topman van Uber Freight, is het succes bij grote bedrijven in Noord-Amerika een van de grootste redenen voor de digitale impuls aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. ‘We hebben de Uber-infrastructuur in Europa waarop we kunnen voortbouwen vanuit een technologieperspectief en een merkperspectief, en aan de andere kant hebben we Amerikaanse klanten en wereldwijde klanten die ons om hulp vragen. Dat maakt ons zeer gemotiveerd om in Europa te investeren’, aldus Ron.

Partner Content