Archiefbeeld
Foto: AP

Wereldwijde kindersterfte is nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers van Unicef

De wereldwijde kindersterfte is nog nooit zo laag geweest. Dat schrijft Unicef in een nieuw rapport. In 2022 stierven er voor het eerst in lange tijd minder dan 5 miljoen kinderen voor hun 5e verjaardag. Het is vooral dankzij de verbeterde toegang tot gezondheidszorg dat steeds minder kinderen sterven.

Unicef heeft een nieuw rapport vrijgegeven over de kindersterftecijfers in 2022. Sinds het jaar 2000 zijn de sterftecijfers van het aantal kinderen jonger dan 5 jaar met 51 procent gedaald. Nog nooit is de wereldwijde kindersterfte zo laag geweest.

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie is dat te danken aan de verbeterde toegang tot gezondheidszorg, vooral voor pasgeborenen. Dankzij vaccinaties en een betere behandeling van malaria en longonstekingen kunnen meer kinderen hun 5e verjaardag vieren.

Landen die grote vooruitgang hebben geboekt, zijn Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda. Daar is het aantal sterfgevallen onder de 5 jaar met ruim drie kwart afgenomen.

De kindersterftecijfers blijven wel het hoogst in Sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië. Zo is de kans 18 keer groter voor een kind uit Sub-Sahara-Afrika om te sterven voor de 5e verjaardag dan voor een kind uit Nieuw-Zeeland of Australië. 

Uitdaging

Ondanks de positieve vooruitgang blijft het aantal overlijdens van kinderen en jongeren onacceptabel hoog, vindt Unicef. In 2022 zijn 4,9 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar gestorven. Er stierven ook nog eens 2,1 miljoen kinderen en jongeren tussen de 5 en 24 jaar. 

Unicef noemt het een uitdaging om de kindersterftecijfers laag te houden. Factoren zoals klimaatverandering, ongelijkheid en nieuwe militaire conflicten spelen daarin immers een rol.

Volgens recente cijfers van de Verenigde Naties zijn bijvoorbeeld de afgelopen 4 maanden in Gaza al meer kinderen om het leven gekomen dan op 4 jaar tijd bij conflicten over de hele wereld.

Meest gelezen