© EPA-EFE

Topman Elon Musk bezoekt Duitse Tesla-fabriek na sabotage: “Ik ben hier om jullie te steunen”

Elon Musk, de topman van de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla, brengt woensdag een bezoek aan de Tesla-fabriek nabij Berlijn, waar vorige week de stroomvoorziening gesaboteerd werd.

jvh
Bron: BELGA

De Amerikaanse miljardair kwam woensdagvoormiddag met zijn privéjet aan op een luchthaven in Berlijn. Aan de fabriek sprak hij, met zijn zoontje op zijn schouders, de werknemers toe, die hem trakteerden op applaus. “Ik ben hier om jullie te steunen”, aldus Musk.

Een week geleden vond een aanslag plaats op de stroomvoorziening van de fabriek. Door brandstichting aan een nabijgelegen hoogspanningsmast kwam de productie een aantal dagen stil te liggen.  Een Duitse extreemlinkse groepering, Vulkan Gruppe, eiste de “sabotage” op. Musk noemde de leden van die groepering “milieuterroristen”, en beklemtoonde dat de productie van elektrische voertuigen bijdraagt aan de bescherming van de planeet.

De Vulkan Gruppe protesteert tegen de plannen voor een uitbreiding van de Tesla-fabriek nabij Berlijn. De uitbreiding krijgt kritiek voor de impact ervan op de biodiversiteit, op de beschikbaarheid van water en voor de ontbossing die zou plaatsvinden. In een referendum verzette 60 procent van de buurtbewoners zich tegen de uitbreiding, maar dat referendum is niet bindend.

Musk wil de fabriek met 170 hectare uitbreiden, om zo de productie te verdubbelen tot 1 miljoen elektrische auto’s per jaar. Nu al beslaat de Tesla-fabriek 300 hectare, en werken er 12.000 mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer