Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPolitiek

Parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) in opspraak door dubieuze rol in bouwdossier: ‘Hij doet aan dubbele zelfbediening’

Vlaams Parlementslid en cd&v-ondervoorzitter Robrecht Bothuyne zegt recht in zijn schoenen te staan.Beeld Photo News

Vlaams Parlementslid en cd&v-ondervoorzitter Robrecht Bothuyne heeft iets uit te leggen, nu het duidingsprogramma Pano zijn dubieuze rol onthulde in een bouwdossier waar hij persoonlijk belang in heeft. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) laat de Deontologische Commissie bijeenroepen om de zaak te onderzoeken.

In de Pano-uitzending van dinsdagavond bleek dat Bothuyne, naast parlementslid en cd&v-ondervoorzitter ook schepen in Kruisem, een opvallende rol speelde in een bouwdossier in Oudenaarde. Bothuyne bezit de helft van de aandelen van projectontwikkelaar Provum, dat op een hellende strook nabij de Schelde een woonwijk wil neerplanten. Toen het Departement Omgeving wegens overstromingsgevaar een beroep aantekende tegen de vergunning, nam Bothuyne contact op met de bevoegde ambtenaar.

Volgens Bothuyne wees het studiebureau dat het project leidde erop dat het beroep van het Departement Omgeving “op basis van foute cijfers” opgesteld was. “Daarop heb ik de ambtenaar de vraag gesteld wat de procedure in zo’n geval voorschreef”, zegt Bothuyne.

In een mail aan het stadsbestuur van Oudenaarde schreef Bothuyne vervolgens dat de ambtenaar “bereid is zijn beroep te herevalueren en zelfs in te trekken”. In de Pano-uitzending zelf zei leidend ambtenaar Peter Cabus zich niets te herinneren van dat gesprek.

Uiteindelijk gaf de provincie op 1 februari toch een vergunning om er twee huizenrijen te bouwen. De buurtbewoners gaan wel in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Deontologische code

Voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) heeft intussen drie klachten ontvangen naar aanleiding van de rol van Robrecht Bothuyne. Twee werden ingediend door burgers, de derde door Vooruit, en allen op basis van artikel 5 van de deontologische code. Dat schrijft voor dat parlementsleden in hun omgang met individuen, groepen en instellingen altijd de voorkeur moeten geven aan het algemeen belang en elke vorm van belangenvermenging dienen te vermijden.

Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had opgeroepen om parlementsleden te wijzen op hun deontologische code, en mogelijk een onderzoek in te stellen. “Volksvertegenwoordigers moeten het algemeen belang dienen, geen particuliere belangen. Als tegen die principes gezondigd is, moeten daar ook gevolgen aan gekoppeld worden”, schreef ze.

Ook volgens Mieke Schaulieghe, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, is het optreden van Bothuyne “een parlementslid onwaardig”. Ze wijst erop dat Bothuyne als lid van de meerderheid de veel te hoge schadevergoeding voor eigenaars goedkeurde. “Stel dat hij zijn percelen waarop hij niet mag bouwen, nu ook nog kan laten aanduiden als open ruimte, kan hij zelf beroep doen op die schadevergoeding. Zo doet hij aan dubbele zelfbediening. Schaamteloos.”

De Deontologische Commissie van het parlement zal nu onderzoeken of de klachten van de burgers gegrond zijn. “Als de commissie vaststelt dat er een inbreuk is op de deontologische code, kan ze publiekelijk een blaam uitspreken”, vermeldt de code.

Bothuyne blijft erbij dat hij recht in zijn schoenen staat. “Elke burger heeft het recht om informatie te vragen over een procedure voor een vergunning.” Wel geeft hij toe dat het een fout was om de mails te sturen met zijn emailadres als Vlaams Parlementslid. “Dat is nu eenmaal het enige mailadres dat ik heb. Zelfs mijn kinderen op school schrijf ik daarmee in. Ik geef toe dat dit een aandachtspunt is."