De Canadese zanger Neil Young.
Foto: AP

Muziek van Neil Young binnenkort opnieuw te beluisteren op Spotify

Na twee jaar afwezigheid op Spotify, zal Neil Young zijn muziek binnenkort opnieuw te beluisteren zijn op het streamingplatform. De Canadese zanger had in 2022 genoeg van de desinformatie via een bepaalde podcast op het platform en besliste om zijn muziek enkel nog op andere streamingsplatformen aan te bieden. Nu die andere platformen dezelfde podcast kunnen aanbieden, keert hij terug.

"Ze kunnen kiezen tussen Rogan en Young, maar niet allebei." Dat schreef Neil Young in een open brief aan Spotify twee jaar geleden. De 76-jarige zanger sprak toen zijn frustraties uit over de podcast 'The Joe Rogan Experience'.

Volgens hem zat die podcast vol desinformatie over het coronavirus en Young wilde niet dat zijn muziek op hetzelfde platform als de podcast te horen was.

Young was trouwens niet de enige die de desinformatie op het platform toen aankaartte. Meer dan 270 wetenschappers en zorgverleners hadden ook al aangekaart dat "Spotify verantwoordelijk is voor het laten leven van desinformatie op zijn platform".

De podcast van presentator Joe Rogan was elke aflevering goed voor 11 miljoen luisteraars en Spotify was het enige streamingplatform dat de uitzendrechten had. Genoeg reden voor Young om definitief te beslissen zijn muziek te verwijderen van het platform. 

Met tegenzin opnieuw op Spotify

Nu de overeenkomst met Spotify is afgelopen kan de podcast van Joe Rogan ook op andere streamingplatformen worden aangeboden. Daarom komt Young toch terug op zijn beslissing. Want als Young voet bij stuk zou houden, wil dat zeggen dat hij van bijna elk streamingplatform moet verdwijnen.

Dat kan hij niet volhouden. "Ik kan Apple en Amazon niet zomaar verlaten, zoals ik bij Spotify heb gedaan. Dan zouden muziekliefhebbers te weinig streamingsmogelijkheden hebben. Dus keer ik terug naar Spotify", staat er te lezen op zijn website. 

Dat hij niet met plezier terugkeert naar Spotify heeft niet alleen te maken met de desinformatie die er verspreid zou worden, maar ook met de kwaliteit van de muziek. Young klaagt al lang over de lage kwaliteit van het geluid op streamingplatformen en zeker op Spotify. 

Als oplossing biedt hij al zijn songs aan op zijn eigen website 'Neil Young archives' in een hogere resolutie. Op dat platform sprak hij al over Spotify als "de nummer één-streamer van muziek in lage kwaliteit ter wereld." 

Meest gelezen