Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA)klaagt 'truuken van de foor' van meerderheid aan.
Foto: Belga

Meerderheid ondervertegenwoordigd, commissie uitgesteld: dossier partijfinanciering weer klem

De geplande commissie Grondwet in de Kamer is vanmiddag uitgesteld omdat er onvoldoende leden van de meerderheid waren. Commissievoorzitter Özlem Özen (PS) kon niet anders dan na een kwartier de zitting op te heffen. Op de agenda stonden verschillende wetsvoorstellen, waaronder voorstellen over de partijfinanciering en politieke vernieuwing.

Eerder was al gebleken dat er binnen de meerderheid geen overeenstemming bestaat over een grootschalige hervorming van de partijfinanciering. 

Vertegenwoordigers van het burgerpanel 'We need to talk' die naar de Kamer waren afgezakt, betreuren de afgelasting van de zitting. Het panel had eerder 34 aanbevelingen gedaan, maar bij gebrek aan overeenstemming tussen de meerderheidspartijen lijkt het erop dat die dode letter zullen blijven. 

Het eerste voorstel dat vandaag op de agenda stond, kwam van oppositiepartij N-VA en gaat over de afschaffing van de indexering van de partijdotaties. Kamerlid Wim van der Donckt (N-VA) reageert scherp. "Ongezien: ze hebben de mond vol van politieke vernieuwing, maar ze gebruiken de laagste 'truken van de foor'  om hervormingen die hen niet zinnen te fnuiken."

"De Vivaldipartijen hadden zelfs de moed niet om hun eigen voorstellen te komen toelichten, allen bang om kleur te moeten bekennen", aldus nog Van der Donckt.

Eind vorige maand was al duidelijk geworden dat een grootschalige hervorming van de partijfinanciering niet meer voor deze legislatuur is. Het zijn vooral meerderheidspartijen PS en MR die op de rem staan.

Meest gelezen