© Anadolu via Getty Images

Fans van TikTok spreken voor het Capitool het steun voor het bedrijf uit, maar dreigen bakzeil te halen.© AP

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Fans van TikTok spreken voor het Capitool het steun voor het bedrijf uit, maar dreigen bakzeil te halen.

Amerikaanse Huis stemt met overweldigende meerderheid voor verplichte verkoop van TikTok in de VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat de Chinese eigenaar van TikTok zich terugtrekt uit het socialemedianetwerk. Anders kan TikTok in de VS verboden worden. Een wetsvoorstel met deze inhoud kreeg brede steun in het Huis, maar de Senaat moet het nog goedkeuren.

joro
Bron: Washington Post, belga

Het wetsvoorstel draagt de naam ‘wet ter bescherming van Amerikaanse gezinnen tegen toepassingen, gecontroleerd door buitenlandse tegenstanders’. Als die effectief wet wordt, moet eigenaar ByteDance zich binnen ongeveer een halfjaar uit de Amerikaanse tak van de video-app terugtrekken om een verbod te voorkomen.

Een ruime meerderheid van de leden van zowel de Republikeinen als de Democraten steunde het voorstel. In totaal stemden 352 leden voor en 65 tegen. De vrees leeft dat de Chinese overheid via het socialemediakanaal, dat in de VS 170 miljoen gebruikers telt, informatie zou kunnen inwinnen over Amerikaanse staatsburgers en invloed op hen zou kunnen uitoefenen.

“Vandaag zenden we een duidelijke boodschap dat we niet zullen tolereren dat onze tegenstanders onze vrijheden als wapen tegen ons gebruiken”, zei vertegenwoordiger Cathy McMorris Rodgers (Republikein), wiens commissie het TikTok-wetsvoorstel enkele dagen eerder naar voren had gebracht, voorafgaand aan de stemming.

President Biden liet eerder al weten dat hij de wet zou ondertekenen als hij door de twee kamers wordt goedgekeurd.

Het wetsvoorstel moet dus nog eerst langs de Senaat passeren. Daar hebben al een aantal leden hun bezorgdheid geuit en menen dat het verbieden van een bedrijf als TikTok wel eens in strijd kan zijn met de vrijheid van meningsuiting die verankerd is in de Amerikaanse grondwet.

Het is de vraag of de Chinese overheid de verkoop zou toestaan. Die liet eerder al verstaan fel gekant te zijn tegen een verkoop door het moederbedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER