© BELGA

Zuhal Demir wil bevoegdheid afnemen van gemeenten die watertoets niet respecteren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de vergunningsbevoegdheid kunnen afnemen van lokale besturen die bouwprojecten blijven toelaten in watergevoelige gebieden. Dat zei ze in het Vlaams Parlement in reactie op een uitzending van het VRT-programma Pano. Voor die ingreep is wel een decreetswijziging nodig.

wver
Bron: BELGA

Uit de Pano-reportage blijkt dat sommige lokale besturen onverantwoord omgaan met de watertoets en omgevingsvergunningen blijven afleveren in overstromingsgebied. De reportage zoomde onder meer in op Kruisem, waar schepen en parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) contact zou hebben genomen met de secretaris-generaal van het Departement Omgeving om tussen te komen in een bouwdossier en een beroep van de Vlaamse overheid te laten intrekken. 

Demir werd woensdag over de uitzending ondervraagd door Bruno Tobback (Vooruit), Marius Meremans (N-VA), Mieke Schauvliege (Vooruit) en Steven Coenegrachts (Open VLD). De minister was verontschuldigd en liet haar antwoord voorlezen door collega Matthias Diependaele.

Geen planschadevergoeding

“We dragen de lokale autonomie van besturen na aan het hart, maar wanneer een keuze voor lokale autonomie zou neerkomen op een keuze tegen het algemeen belang, dan moet er ingegrepen kunnen worden”, zei Diependaele. “Minister Demir is dus inderdaad van mening dat lokale besturen die structureel blijven verzaken aan hun verantwoordelijkheid en structureel blijven vergunningen afleveren in watergevoelige gebieden, hun vergunningsbevoegdheid moeten kunnen verliezen. Dit naar het voorbeeld van de rioleringsinvesteringen, waarbij Vlaanderen kan ingrijpen.”

In het geval van een weigering is er volgens Demir geen planschadevergoeding verschuldigd. “Er bestaat geen absoluut bouwrecht, en als de aanvraag niet in aanmerking komt voor vergunning is er niet automatisch sprake van een financiële vergoeding.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer