VIAS eist meer alcoholcontroles op donderdag: “Aantal dodelijke ongevallen is verdubbeld”

Het aantal dodelijke ongevallen op donderdagnacht is vorig jaar meer dan verdubbeld. Reden? Voor steeds meer mensen is donderdagavond de “eerste avond van het weekend”. En dan wordt er al eens wat gedronken.

Werner Rommers

Het idee dat dodelijke ongevallen vooral tijdens weekendnachten gebeuren, moet worden bijgesteld. Dat beeld klopt niet langer, waarschuwt verkeersveiligheidsinstituut VIAS.

Het verkeersveiligheidsinstituut baseert zich daarvoor op de ongevallencijfers van 2023. Daaruit blijkt dat vorig jaar in de nachten van donderdag op vrijdag meer dodelijke ongevallen gebeurden dan in de nachten van vrijdag op zaterdag. Het aantal dodelijke ongevallen op donderdagnacht ging in één jaar tijd van 11 naar 26. Op vrijdagnacht gebeurden vorig jaar daarentegen ‘maar’ 19 dodelijke ongevallen.

(Lees verder onder de grafiek)

Volgens VIAS komt dat omdat de nacht van donderdag op vrijdag populairder is geworden als feestmoment. “Vandaar dat we voorstander zijn om op donderdagnachten extra te controleren op rijden onder invloed van alcohol en drugs”, aldus VIAS-woordvoerder Stef Willems.

‘Borrelavond’

Waarom donderdagnacht vaker wordt gefeest? VIAS wijst op de stijgende trend van afterwork-party’s op donderdag. En dat in combinatie met een grote groep werknemers die via deeltijds werken op vrijdag niet aan de slag is. Waardoor er bij die groep werknemers op donderdagavond al tijd is voor ontspanning.

“Wij zijn voorstander van extra controles op donderdagnachten op rijden onder invloed”

Stef Willems

Verkeersveiligheidsinstituut VIAS

Ook het gestegen thuiswerk zou volgens sommigen invloed hebben op het uitgaansgedrag. Veel werknemers werken op vrijdag van thuis uit. Wordt er met de collega’s een glas gedronken, dan gebeurt dat eerder op donderdagavond – wanneer de bezetting op kantoor hoog is – dan op vrijdag. In Nederland is de befaamde ‘borrelavond’ onder collega’s om die reden massaal verschoven van vrijdag- naar donderdagavond, getuigde de Nederlandse horeca eind vorig jaar.

(Lees verder onder de grafiek)

Volgens Horeca Vlaanderen zijn donderdagen al lang “erg levendig” in Vlaanderen. Dat merkt ook Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, die de ongevalsstatistieken in haar provincie nauwlettend in het oog houdt. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de regio Geel, met veel hogeschoolstudenten. Daar is op donderdagavond inderdaad een erg levendig uitgaansleven. Daar moet je dan als politie ook op inspelen met je controles.”

Wat de politie van de regio Geel trouwens ook doet. “Tegelijk mogen we de weekendnachten ook niet te veel loslaten qua controles”, beklemtoont Berx. “Want er is veel kans dat er op vrijdagnacht minder ongevallen gebeuren omdat mensen goed beseffen dat er dan ook meer controles zijn.”

Meer fietsdoden

Nog uit de ongevallencijfers blijkt dat in 2023 in België 483 mensen om het leven kwamen in het verkeer, een daling met 7 procent. Gemiddeld gaat het om negen verkeersdoden per week. Wat Vlaanderen betreft, vielen er 261 verkeersdoden, een daling met 4 procent. Bij de Vlaamse cijfers valt vooral de stijging van het aantal fietsdoden op: van 73 naar 84. Dat is het hoogste aantal in de laatste twintig jaar.

LEES OOK. “Al tien jaar te weinig gebeurd”: Vias-topvrouw over nood aan streng plan voor veiliger verkeer

Gouverneur Cathy Berx.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen