Buurtbewoners van het Gemeentepark in Merksem reageren geschokkeerd nadat het pasgeboren meisje er werd aangetroffen.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Buurt rond Gemeentepark in Merksem reageert aangeslagen op gevonden baby: “Pijnlijke en beladen situatie, ook voor de mama”

Merksem -

Nadat dinsdagnamiddag een pasgeboren baby werd aangetroffen in het Gemeentepark in Merksem, reageert de buurt geschokkeerd. “Ik kan alleen maar denken dat de moeder geen andere uitweg zag. Hopelijk meldt ze zich nog aan bij de politie”, zegt buurtbewoonster Rita (67).

Ilke Tobback

De baby werd achtergelaten in het Gemeentepark in de Van Heybeeckstraat, vermoedelijk op de begraafplaats vlak bij het park. Dankzij de opmerkzaamheid van een wandelaar werd het pasgeboren meisje in goede gezondheid naar ziekenhuis ZNA Jan Palfijn gebracht. Daar zal ze verblijven tot de ouders zich melden bij de politie.

De buurt rond het Gemeentepark reageert aangeslagen op de situatie. “Dat was vreselijk om te lezen”, vertellen buurtbewoners Marleen Gielkens (64) en Johan Van Nereaux (65). Het koppel maakte dinsdagnamiddag zijn dagelijkse wandeling langs het park en de begraafplaats, maar merkte niets op. “Wij hebben niets verdacht gezien of geen kindje horen huilen, het was natuurlijk ook hard aan het regenen. Gelukkig was er iemand snel bij en kon ze snel verzorgd worden”, vertelt Marleen. Daar sluit Johan op aan: “Ik kan mij niet inbeelden hoe het is om dat baby’tje te vinden.”

LEES OOK. Pasgeboren meisje aangetroffen aan begraafplaats in Gemeentepark in Merksem

Johan Van Nereaux en Marleen Gielkens maakten dinsdagnamiddag hun dagelijkse wandeling.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Ook Ingrid Verschueren (61) was dinsdag op wandel en reageerde geschokt toen ze het nieuws vernam. “Vreselijk dat de moeder zich in zo’n slechte situatie bevond waarbij ze dit moest doen. Ik stel mij heel veel vragen, bijvoorbeeld hoe oud ze was en hoe haar thuis eruitziet. Ondanks de situatie kan ik wel begrip opbrengen. Misschien had ze geen weet van initiatieven als de Vondelingenschuif, ik moet toegeven dat ik ook niet weet waar die zich bevindt.”

© ATV

“Ondanks de situatie kan ik wel begrip opbrengen. Misschien had ze geen weet van initiatieven als de Vondelingenschuif, ik moet toegeven dat ik ook niet weet waar die zich bevindt”

Ingrid Verschueren

Buurtbewoonster

Buurtbewoners Rita (67) en Danielle (65) kunnen moeilijk begrijpen hoe een mama tot zoiets in staat kon zijn. “Ik kreeg het echt koud toen ik het nieuws zag. Nu we door het park wandelen, denken we er ook aan. Nog een geluk dat het kindje weende, want je gaat niet zomaar onder struiken op zoek naar een levend wezentje”, vertelt Danielle. Ook bij Rita kwam het hard binnen. “Ik kan alleen maar denken dat de moeder geen andere uitweg zag. Ik hoop wel oprecht dat ze zich aanmeldt bij de politie zodat ze verder geholpen kan worden.”

LEES OOK. Moeders voor Moeders na vondst pasgeboren baby in Merksem: “Had de mama maar kunnen praten met iemand”

Buurtbewoners Danielle en Rita zijn op stap met kleinkind Fré.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Ten midden van het park bevindt zich Tea Bar L’Artisan. Ook daar reageren ze bedroefd, zeker omdat het zo dichtbij gebeurde. “Ik was echt onder de indruk”, getuigt uitbaatster Luciana Burgoa (42). “Als mama zijnde zou ik zoiets nooit over mijn hart krijgen. Hier komen ook veel klanten met kleine baby’s, dat is moeilijk om te vatten. We merken ook wel dat de klanten het er vandaag over hebben, de meesten reageren geschokt.”

“Ik ben vooral blij dat iemand snel gehandeld heeft en dat de baby gezond is. Het is positief dat mensen wel nog naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen”

Alexander Van Merle

Uitbater van Tea Bar L’Artisan

“Je weet natuurlijk niet hoe de geschiedenis van de moeder eruitziet”, pikt Alexander Van Merle (51) in. “Dit is een hele pijnlijke en beladen situatie, ook voor de mama. Mensen zullen snel oordelen zonder te weten wat er gaande is, terwijl er vaak allerlei factoren meespelen. Ik ben vooral blij dat iemand snel gehandeld heeft en dat de baby gezond is. Het is positief dat mensen wel nog naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen.”

Uitbaters van Tea Bar L’Artisan, Luciana Burgoa en Alexander Van Merle.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Ook in Bibliotheek Park, dat tegenover het Gemeentepark ligt, stonden de medewerkers stil bij wat er zich dinsdagnamiddag afspeelde. “Hoewel wij er totaal niets van hebben opgemerkt, zijn we er echt niet goed van. Onder de collega’s werden heel wat hypotheses uitgewisseld omdat we ons probeerden in te beelden hoe de situatie van de moeder eruit zag”, aldus Caroline Haustein (41).

De Antwerpse politie vraagt aan de moeder om zich te melden. Dat kan onder meer via de Blauwe Lijn op het gratis nummer 0800-123.12.

Het Gemeentepark in Merksem.© Nattida-Jayne Kanyachalao

De baby werd vermoedelijk aangetroffen op de begraafplaats nabij het park.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER