© EPA

“Ik heb genoeg geld om tien replica’s te bouwen”: miljardair wil Titanic na bouwen, schip zou in 2027 moeten uitvaren

De excentrieke Australische miljardair Clive Palmer heeft zijn plan om een nieuwe Titanic te bouwen van onder het stof gehaald. “Het is beter dan thuis te zitten en mijn geld te tellen”, zei hij op een persconferentie.

Guy Stevens

De 69-jarige Clive Palmer had woensdag een lokaal in het machtige Opera House in Sydney afgehuurd om de pers toe te spreken over zijn nieuwe project. En uiteraard waren daar heel wat journalisten aanwezig: de Australische miljardair en politicus, onder meer rijk geworden dankzij investeringen in de mijnindustrie, is namelijk telkens goed voor wat spektakel.

“We hopen dat de tweede Titanic kan fungeren als katalysator om enkele van de waarden die we als mensheid hebben nieuw leven in te blazen, wat hopelijk tot vrede zal leiden”

Clive Palmer (69)

Australische miljardair

Maar met bijzonder originele plannen kwam Palmer niet voor de boeg. Hij haalde een project van onder het stof dat hij tien jaar geleden al eens met veel bombarie had voorgesteld in het Ritz Hotel in Londen: een replica bouwen van de legendarische Titanic en daarmee echt het water opgaan. Zijn bedrijf Blue Star Line gaat “het liefdesschip en ultieme toonbeeld van stijl en luxe nabouwen zoals weleer”, zei hij.

(Lees verder onder de foto)

© AP

Pandemie

Dat die replica er tot nu niet is gekomen, heeft volgens Palmer velerlei redenen. Zo was er de coronapandemie, maar net zo goed allerlei juridische disputen en “ander gedoe”. Toen de aanwezige journalisten hem vroegen of deze nieuwe poging niet gewoon aandacht zoeken was, deed hij dat af als “onzin”.

Waarom het hem nu wel zou lukken? “Ik heb genoeg geld om tien van die replica’s te bouwen. Ik kan dit, en ik ga het doen. De Titanic nabouwen is trouwens veel leuker dan gewoon thuis zitten en mijn geld tellen. Wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, is iemand die van je houdt, een plaats om te slapen en genoeg geld voor lekker eten. Verder is alles een illusie. Een beetje zoals golfen”, zei Palmer, zonder echt op de vraag te antwoorden.

De miljardair zei ervan overtuigd te zijn dat het hem zou lukken om een bouwwerf te vinden die begin volgend jaar aan de bouw van de Titanic kan beginnen. De eerste — en enige — tocht die het legendarische schip ooit ondernam, die van Southampton naar New York, staat gepland voor juni 2027. De aanbestedingen wil hij in juni beginnen en de contracten zouden in december ondertekend worden. Volgens Palmer zal het 56.000 ton zware schip tussen 500 miljoen en 1 miljard dollar (tussen 457.000 en 914.000 euro) kosten.

(Lees verder onder de foto)

Palmer wil “het liefdesschip en ultieme toonbeeld van stijl en luxe nabouwen zoals weleer”.© AP

Op de persconferentie werden 3D-beelden en video’s getoond van hoe de replica er zou gaan uitzien. “Ik haal de beste ontwerpers in de wereld aan boord om er het beste van te maken”, zei Palmer nog. Net als het originele schip zouden er een balzaal, zwembad en Turkse baden aanwezig moeten zijn.

1912

De echte Titanic voer tegen een ijsberg en zonk op 15 april 1912, waardoor meer dan 1.500 meevarenden en bemanningsleden om het leven kwamen. Door de Hollywoodfilm van James Cameron uit 1997 met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet werd het verhaal van het schip wereldwijd bekend.

Volgens Palmer is het liefdesverhaal van Jack en Rose (de namen van DiCaprio en Winslet in de film, nvdr) er één dat “ieders hart raakt”. “We hopen dat de tweede Titanic kan fungeren als katalysator om enkele van de waarden die we als mensheid hebben nieuw leven in te blazen, wat hopelijk tot vrede zal leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer