Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Rechtbank verbiedt blokkade van havens Antwerpen en Zeebrugge na aankondiging van nieuw boerenprotest

Archiefbeeld van een vorige protestactie van boeren in de haven van Antwerpen.Beeld Tessa Kraan

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft een verbod uitgesproken om de toegangswegen tot de Antwerpse haven te versperren, op straffe van dwangsommen. Elke vastgestelde inbreuk leidt tot een dwangsom van 1.000 euro per persoon per uur. Ook de rechtbank van Brugge legde dwangsommen op voor blokkades aan de haven van Zeebrugge.

en

De juridische procedure komt er niet toevallig een dag voor nieuw aangekondigd boerenprotest in en rond het havengebied. De precieze plannen van de landbouwers zijn nog niet gekend, maar boerenorganisatie Verenigde Jonge Landbouwers had opgeroepen tot acties en filterblokkades in de havens van Antwerpen, Gent én Zeebrugge. Het is niet duidelijk of de acties van dezelfde omvang zouden zijn als in februari, toen blokkades veel verkeershinder veroorzaakten en havenbedrijven hinderden.

Voorzitter van het Havenbedrijf (Port of Antwerp-Bruges) Annick De Ridder (N-VA), tevens Antwerps havenschepen, stelt in een reactie dat wegblokkades te ver gaan. “Het recht op betogen wordt welomlijnd door de wetgeving”, zegt ze. “Wegen en bedrijven afsluiten en de doorgang verhinderen van goederen en vooral ook van de vele duizenden werknemers valt daar echter niet onder.”

Het Havenbedrijf trok volgens De Ridder samen met North Sea Port, de beroepsverenigingen en individuele bedrijven van het havengebied naar de rechter, “om zo onze haven, als cruciale infrastructuur, en de bedrijven die daarin opereren te behoeden voor blokkades”.

Lees ook

Zelfs de Boerenbond ‘geeft voorkeur aan overleg’: boeren oogsten stilaan onbegrip met nieuwe actie

“De rechtbank heeft daarop inderdaad geoordeeld dat de vrije toegang tot, doorgang naar en uitgang van de haven gevrijwaard moet blijven op straffe van dwangsommen”, vervolgt De Ridder, die wel zegt begrip te hebben voor de ongerustheid die leeft bij boeren over de toekomst van hun bedrijven en sector. “Maar je kiest voor dialoog en blokkeert niet – omdat dat nu eenmaal kan met een aantal tractoren – het hart van onze economie, met haar 1.400 bedrijven en 165.000 (directe en indirecte) werknemers”, zegt ze.

Woensdagavond besliste ook de rechtbank van Brugge om dwangsommen op te leggen. voor het geplande boerenprotest aan de haven van Zeebrugge. Dat bevestigt Apzi-Voka West-Vlaanderen. De vereniging van Zeebrugse havenbedrijven had daarvoor een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Dit om blokkades van de haven te vermijden. Ook de Brugse rechtbank legt een dwangsom van 1.000 euro op per persoon per uur voor wie de toegang naar de haven van Zeebrugge of naar bedrijven blokkeert. Apzi-Voka hoopt zo dat de actievoerders hun protest gematigd houden.