Minister van Defensie Dedonder zal het donderdag mogen uitleggen.© Fred Debrock

Groot schandaal binnen het leger: Dedonder geeft vandaag onverwacht persconferentie

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en de legertop roepen donderdag de pers bij elkaar om toelichting te geven bij ‘ernstige gebeurtenissen binnen Defensie’. Een tiental militairen van de genietroepen in Amay bij Luik zou intussen al geschorst zijn in een onderzoek naar wantoestanden.

Peter De Lobel, tg

Het Belgisch leger wordt geconfronteerd met een groot schandaal, klinkt het. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en legerbaas Michel Hofman roepen daarom zelf de pers bij elkaar om tekst en uitleg te geven. Daarbij zal ook viceadmiraal Jan de Beurme aanwezig zijn, hij is de inspecteur-generaal van Defensie. Dedonder wilde woensdagavond niet reageren, en verwees naar de persconferentie.

Het gaat hier duidelijk niet om een zaak van een paar militairen die zich misdragen hebben, zoals onlangs bij de vechtpartij in Noorwegen. Volgens bronnen van De Morgen gaat het om grootschalige mistoestanden binnen het 4de Bataljon Genie in Amay nabij Luik.

“Schrijnende toestanden”

Volgens een intern onderzoek dat maanden geleden al zou opgestart zijn, deden zich schrijnende toestanden voor. Er zou sprake zijn van machtsmisbruik, ongeoorloofd geweld, en seksueel ongepast gedrag op grote schaal. Door de omerta binnen de eenheid konden deze wantoestanden lang onder de radar blijven.

Maar volgens De Morgen zouden tussen twintig en dertig militairen betrokken zijn, zowel soldaten, onderofficieren, als officieren. Een twaalftal onder hen zou intussen ook al geschorst zijn, en een peloton van de genietroepen zou zelfs formeel ontbonden zijn als gevolg van wat er aan het licht is gekomen.

“Dossier overgemaakt aan Justitie”

Een bron bij Defensie heeft het in De Standaard over “een zaak van machtsmisbruik binnen een peloton in Amay”. Nog volgens die bron zou daarbij een aanzienlijke groep militairen op zeker moment naakt buiten hebben moeten staan. “Het dossier is overgemaakt aan Justitie. Er zijn al een aantal militairen op non-actief gezet.”

Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP bevestigde ons woensdagavond nog dat de eenheid in Amay geen te beste reputatie had, omdat er geregeld problemen opdoken.

“Geen compassie”

Minister Dedonder kondigde in 2021, in de nasleep van de affaire rond de dolgedraaide militair Jürgen Conings, al aan dat ze geen compassie zou tonen voor extremisten, fascisten of extremisten binnen het leger.

“Een organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van ons land en haar bevolking, moet in staat zijn om te allen tijde haar eigen taken en interne processen uit te kunnen voeren. Zonder compromissen”, zei Dedonder toen. “Racisme, seksisme, fascisme hebben geen plaats binnen Defensie. Er zullen op korte termijn maatregelen genomen worden, zoals een toegangsverbod tot de kwartieren of wapenkamers, schorsing en desnoods ook ontslag.”

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer