Vijf celgenoten aangehouden na folterpraktijken in Antwerpse gevangenis

De vijf celgenoten van de 41-jarige gedetineerde die de voorbije dagen zwaar werd toegetakeld in het arresthuis van Antwerpen, zijn woensdagavond door de onderzoeksrechter aangehouden. Dat zegt het Antwerpse parket.

tg
Bron: BELGA

Drie van de vijf mannen worden verdacht van poging tot moord, verkrachting met verzwarende omstandigheid van foltering, foltering en mensonterende behandeling. De twee anderen zouden ‘slechts’ schuldig verzuim hebben gepleegd.

Het slachtoffer werd dinsdagavond in levensgevaarlijke toestand aangetroffen in zijn cel, die hij vanwege de overbevolking in de gevangenis met vijf anderen moest delen. De folteringen zouden al enkele dagen aan de gang zijn geweest, zonder dat het gevangenispersoneel iets in de gaten had. 

Volgens het vakbondsfront bleven de feiten onder de radar omdat de werkomstandigheden in het arresthuis geen dagelijkse grondige controles toelaten, en omdat het slachtoffer door de daders verplicht werd op zijn bed onder een deken te liggen en te doen alsof er niets aan de hand was. Pas toen er door de daders beelden werden verspreid van het geweld, kwam alles aan het licht. Parket en politie onderzoeken de zaak, en ook het Gevangeniswezen beloofde een intern onderzoek.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Boterham met uitwerpselen, kokend water en verkracht met bezemsteel: de gruwelijke foltering in Antwerpse cel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gevangenis Antwerpen