Olivier Vandecasteele zat 455 dagen vast in een Iraanse cel.
Foto: DLE

Olivier Vandecasteele lanceert project om ontvoerde hulpverleners te helpen: "Humanitaire werkers staan er vaak alleen voor"

Olivier Vandecasteele, die 455 dagen in een Iraanse cel zat, lanceert 'Protect Humanitarians', een initiatief ter bescherming en ondersteuning van humanitaire werkers. "We willen een platform om de aanvallen op de humanitaire medewerkers te bespreken en een effectieve aanpak uit te werken", aldus Vandecasteele. 

Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 500 humanitaire werkers gedood, gewond of ontvoerd terwijl ze hun werk deden. Dat blijkt uit cijfers van Humanitarian Outcomes. Hoewel hulpverleners broodnodig zijn, krijgen ze steeds vaker af te rekenen met gevaarlijke situaties en bedreigingen. 

"Mensenrechtenactivisten en journalisten hebben zich georganiseerd om de collectieve verdediging van hun leden op te nemen. De humanitaire sector heeft deze bescherming niet. De humanitaire werkers, zeker de plaatselijke humanitaire werkers, staan er vaak helemaal alleen voor", stelt Olivier Vandecasteele.

Daarom lanceert hij vandaag, met ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting, 'Protect Humanitarians'. "We willen een platform om de aanvallen op de humanitaire medewerkers te bespreken en een effectieve aanpak uit te werken", aldus Vandecasteele. 

Olivier Vandecasteele?

Ngo-medewerker Olivier Vandecasteele werd op 24 februari 2022 opgepakt in Iran op vermoeden van spionage. Via een schijnproces werd hij veroordeeld tot 28 jaar cel. Later werd zijn straf zonder reden verzwaard naar 40 jaar cel en 74 zweepslagen.

Vorig jaar mocht hij in mei plots de gevangenis verlaten. Later bleek dat hij, samen met nog een Deense en twee Iraans-Oostenrijkse gevangenen, werd geruild voor de Iraniër Assadollah Assadi. Die zat in België vast nadat hij in 2021 veroordeeld werd wegens het voorbereiden van een aanslag in Parijs. 

Het project richt zich onder meer op noodhulp aan humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten, maar doet ook aan belangenbehartiging en bewustmaking met als doel de humanitaire medewerkers beter te beschermen. Verder zal er ook expertise worden uitgewisseld en juridische bijstand voorzien worden om de straffeloosheid van daders te bestrijden. 

Het Fonds Protect Humanitarians, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, staat open voor giften van particulieren, organisaties en bedrijven die willen bijdragen aan de medische, psychologische en juridische ondersteuning van humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten. 

Meest gelezen