Ive Rosseel (links) van de ACV-studiedienst en Tom Simonts (rechts) van KBC over hoe bedrijven sinds 2018 voor 6,1 miljard eigen aandelen kochten, met op kop familie Frère.
Volledig scherm
PREMIUM
Ive Rosseel (links) van de ACV-studiedienst en Tom Simonts (rechts) van KBC over hoe bedrijven sinds 2018 voor 6,1 miljard eigen aandelen kochten, met op kop familie Frère. © BELGA / Jan De Meuleneir / Photo News / rv

6,1 miljard in vijf jaar tijd: hoe Belgische bedrijven miljardenwinsten naar aandeelhouders laten gaan, zonder daarop belastingen te betalen

Bel20-bedrijven kopen steeds meer eigen aandelen in. Volgens een analyse van de studiedienst van het ACV hebben ze in de afgelopen vijf jaar voor zo’n 6,1 miljard euro aan eigen aandelen verworven, waarvan 1,86 miljard in 2023. Bedrijven gebruiken volgens de vakbond “fiscale spitstechnologie” om winsten uit het bedrijf te halen, zonder belastingen te betalen. Hoe doen ze dat? En welke gevolgen heeft dat voor ‘onze’ schatkist?

128 reacties

  • Eric Noels

    1 maand geleden
    Mechanismen om iedereen dezelfde welvaart te geven moeten nog uitgevonden worden en zullen wellicht nooit bestaan. Iedereen die vandaag vindt dat hij/zij alles voor zijn/haar kinderen moet doen is voor de ongelijkheid op aarde mee verantwoordelijk. Ook kinderen laten erven is een misdaad tegen gelijkheid want diegene die niet erven worden gestraft van bij de geboorte.
  • eli bosch

    2 maanden geleden
    Als ze winsten maken, moeten de burgers en de maatschappij er niet in delen blijjkbaar. Waarom moeten de burgers en de maatschappij er dan wel voor opdraaien als ze verliezen maken? Zie bankencrisis, zie redden noodlijdende bedrijven met subsidies?
  • Rene Spoelberghs

    2 maanden geleden
    Een relatief kleine groep rijken gaat lopen met het geld. Geld dat voorheen in bedrijven, in innovatie, in werknemers, in onderzoek werd gestoken, verdwijnt in de zakken van een kleine groep. Intussen laten ze de gemeenschap meer opdraaien voor bovenstaande. Ze werven minder aan of besteden uit, eisen subsidies voor onderzoek en innovatie enz. Miljardentransfers zijn het. Het erge is de man in de straat vindt dat allemaal goed en normaal.
  • Paul Buelens

    2 maanden geleden
    Beste vrienden, dat een aandeel stijgt of daalt na inkoop is louter hypothetisch - ten tweede eerst betaal je 25% op je winst en daarna 30% op je dividenduitkering. Hoe zwaar moet dat dan nog belast worden ? Ik dacht dat de studiediensten van mutualiteiten en vakbonden met hun miljard euro subsidies beter en eerlijker voorstellen kunnen formuleren.
  • René Verhoeven

    2 maanden geleden
    België is het land van melk en honing voor de zelfstandigen, waarom denk je anders dat ons land vol staat met kmo's en industriezones? Wanneer eens iets voor de werknemers, want het zijn zij die het werk uitvoeren voor hun bazen die met de winst gaan lopen van andermans zweet.