Bondscoach Tedesco informeerde naar Mile Svilar, maar: “Hij kan niet voor ons spelen”

Mile Svilar zal niet de nieuwe doelman worden van de Rode Duivels. De 24-jarige doelman van AS Roma heeft dan wel de dubbele nationaliteit, maar speelde al een (oefen)interland bij Servië en kan volgens bondscoach Domenico Tedesco niet meer voor België uitkomen.

Jorunn Vannoorden

Mile Svilar presteert al een tijd op hoog niveau bij AS Roma, maar tot een selectie voor de Rode Duivels zal het niet komen. Bondscoach Domenico Tedesco verzekerde donderdag dat de 24-jarige doelman niet kan worden opgeroepen: “Hij is iemand die we hebben gevolgd, maar het is nu duidelijk dat hij niet voor ons kan spelen. We staan in nauw contact met ons juridisch departement en zij hebben bevestigd dat het voor hem niet mogelijk is van federatie te veranderen”, verklaarde Tedesco. Svilar speelde in 2021 al een oefeninterland met Servië tegen Qatar.

Omdat Svilar wel al uitkwam voor de Belgische jeugdploegen, maar nadien inging op een selectie voor Servië veranderde hij bij de FIFA impliciet zijn “voorkeursnationaliteit”. Omdat dat maar eenmaal kan, zou Svilar niet meer terug kunnen veranderen naar de Belgische nationaliteit.

Ook geen Courtois

Thibaut Courtois traint weer voluit en lijkt stilaan klaar voor een comeback bij Real Madrid. Maar de kans blijft heel klein dat de Limburger deze zomer op het EK in Duitsland tussen de palen staat bij de Rode Duivels.

“Het is goed voor hem en voor Real dat hij weer op het veld staat”, legde Tedesco uit. “Maar hij heeft heel duidelijk gecommuniceerd wat zijn mening is. Hij deed dat vroeg en dat is goed, eerlijk, zodat iedereen plannen kon maken. Dat hebben we gedaan. Van mijn kant is er geen nieuwe informatie. Alles wat ik over dat onderwerp wilde zeggen, heb ik gezegd. Nu is het voor mij en de staf belangrijk te focussen op de spelers die zeker klaar zullen zijn.”