Op het bord staan 2 oudere, voorovergebogen mensen afgebeeld
Foto: VRT NWS

Opvallend verkeersbord in Koksijde: "Opgelet! Overstekende ouderen"

In Koksijde hangt een opvallend verkeersbord. Daarop zijn 2 oudere mensen afgebeeld, met als bijschrift: Opgelet! Overstekende ouderen. "Het bord hangt er al enkele jaren, maar nog niet veel mensen hebben het opgemerkt", vertelt Griet Maenhout, mobiliteitsambtenaar bij de gemeente Koksijde.

In sommige landen - zoals Nederland en Ierland - hangt het bord op verschillende plaatsen, maar in Vlaanderen komt het amper voor. "Het was een collega uit de verkeerscommissie die met het idee kwam. Hij had het bord gezien in Nederland en stelde voor om hier ook zo een bord te hangen", vertelt Griet.

"We zijn dan op zoek gegaan naar een ideale plek in de gemeente om het bord op te hangen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij de Ter Duinenlaan, daar is een woonzorgcentrum, zijn serviceflats en is het Sociaal Huis van Koksijde. De ideale plek dus voor zo'n bord."

Niet wettelijk, wel ludiek

Voor wie er nog aan twijfelt: het verkeersbord is niet wettelijk. "Er is inderdaad geen wettelijke basis, maar eerder een ludieke aanwijzing dat er ouderen kunnen oversteken aan het zebrapad, iets verderop."

Het bord hangt er al een 4-tal jaar, maar veel reactie kwam er nog niet. "In Koksijde hebben we een oudere bevolking, dus ik verwacht geen negatieve reacties, want het is ludiek bedoeld."

Meest gelezen