Een piepjonge Jelle Cleymans en Anneleen Liégeois in de zomer van 2002, toen het eerste seizoen van Spring werd opgenomen.© VUM

De serie die ook een band werd: millennials-icoon ‘Spring’ te herontdekken op Streamz

Sharktime! Millennials weten dan meteen dat we het over Spring hebben. De eerste vijf seizoenen van de populaire reeks staan vanaf nu op Streamz. Ideaal voer om te bingewatchen, en een uitgelezen moment om nog eens terug te blikken.

Tom Vets

De reeks over een groep jongeren die zichzelf en de wereld ontdekken in en rond dansschool Spring is al twintig jaar oud. Dat Jelle Cleymans, Anneleen Liégeois, Cara Van der Auwera en Damian Corlazzoli de hoofdrol speelden, weet wellicht iedereen. Maar wist je ook dat…

… de serie een springplank was voor kersvers talent waarvan we nu nog steeds veel horen? Zo zag je een piepjonge Tatyana Beloy, Véronique Leysen, Daphne Paelinck, Jeroen Lenaerts, Niels Destadsbader, Moora Van der Veken en Leen Dendievel in Spring opduiken.

LEES OOK. Van ‘De allerslimste mens’ tot de BBC Radio: zo gaat het 20 jaar later met de acteurs van ‘Spring’

… twee hoofdrolspelers achter de schermen een koppel vormden? Anneleen Liégeois (Katrijn) en Damian Corlazolli (Xavier) waren ruim een jaar samen. Maar de buitenwereld wist daar niets van.

De hoofdcast, die later ook als band door Vlaanderen trok.© VUM

… de acteurs ook zelf met verhaallijnen kwamen aandraven? Herman Boets, die politieman Roger Van Asten speelde, kwam met de verhaallijn op de proppen van de dochter van wie hij niks afwist. Zo kreeg hij naast Katrijn nóg een dochter: Emma.

… het aanvankelijk niet de bedoeling was dat er ook een echte band zou komen met acteurs uit de reeks? Het liedje Spring was louter bedoeld om de reeks in de markt te zetten. Het zou ook niet door Jelle Cleymans gezongen worden. Maar toen het nummer plots enorm aansloeg, vroeg Studio 100 wie het zag zitten om de podia op te zoeken.

… de hoogste kijkcijfers pas na het einde van de reeks werden gehaald? Spring liep van 2002 tot 2008. Maar in 2010 bleken er de meeste mensen gekeken te hebben. Logisch, want naast de millennials die voorheen al keken, hapte ook een nieuwe generatie toe.

Cara Van der Auwera en Jelle Cleymans, enkele jaren geleden.© DBA

…. Jonas Van Geel 22 jaar geleden auditie deed voor de rol van Evert? Maar zijn goede vriend Jelle Cleymans sleepte die rol in de wacht. Toch bleef Van Geel een band houden met Spring. Zo was hij publieksopwarmer toen de cast overal ging optreden.

… de danszaal en bijbehorende oprit in de reeks niet van een echte dansschool waren? De buitenkant is een gebouw op het terrein van Studio 100 in Schelle.

LEES OOK. Spring maakt zich klaar voor terugkeer naar Sportpaleis: “Zeggen dat we dit voor het geld doen zou de grootste belediging zijn”

…. Jelle Cleymans een haat-liefdeverhouding had met Spring? Op het podium zong hij vol overgave de hit Met de trein naar Oostende, maar hij vond het stiekem een vreselijk nummer. Ook de passage van Spring op Eurosong 2004 met het nummer Jan zonder vrees was geen hoogvlieger. “Toen heb ik me ontzettend gegeneerd”, zei hij daarover.

… bijna alle intro’s van Spring – haast elk seizoen een ander nummer – later werden uitgebracht als single? Dat is alleen niet het geval bij Voor een leven, het intronummer van de laatste twee seizoenen. Het is altijd bij een versie van 39 seconden gebleven die alleen bestaat uit een refrein.

Jelle Cleymans zong heel wat ‘Spring’-liedjes.© Pol De Wilde

…. tussen 2004 en 2006 een Nederlandse versie van Spring uitgezonden werd op jeugdzender Z@PP? De verhaallijnen en personages in deze Nederlandse versie waren grotendeels gebaseerd op het Vlaamse origineel. Omgekeerd zijn in de scenario’s van de latere seizoenen van Spring enkele gebeurtenissen uit TopStars overgenomen.

… de eerste 338 afleveringen nu op Streamz staan, maar het laatste seizoen niet? Dat komt omdat in veertien afleveringen een belangrijke gastrol was weggelegd voor Guy Van Sande. Toen de acteur werd veroordeeld door het gerecht, besliste men ook al bij Ketnet om die afleveringen niet meer uit te zenden.

‘Spring’ (eerste vijf seizoenen), vanaf 14 maart op Streamz
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER