Een Belgisch uniform, archiefbeeld.
Foto: Belga

Legervakbond spreekt over "structureel probleem": "Wat heeft men in het verleden gedaan om dit te voorkomen?"

De wantoestanden bij een bepaald bataljon wijzen op een structureel probleem binnen Defensie. Dat zegt Yves Huwart, voorzitter van de legervakbond ACMP. "Dit is niet de eerste keer, wat heeft de hiërarchie in het verleden dan gedaan?"

In het vierde geniebataljon in Amay zijn tientallen militairen betrokken bij "mensonterende feiten", zo zei Defensie samen met bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS) op een persconferentie. Het gaat onder meer om vernederingen, bedreigingen en mishandelingen. 

"Alweer", zucht Yves Huwart, voorzitter van de legervakbond ACMP, die beseft dat dit het imago van Defensie geen goed doet. "Het is niet de eerste keer dat er zulke zaken aan het licht komen. Wat heeft men dan in tussentijd gedaan binnen de hiërarchie om zulk gedrag te voorkomen?"

Volgens de vakbondsman worden binnen Defensie heel wat zaken getolereerd die niet zouden mogen worden getolereerd. "Tot de etterbuil barst. En dan wordt er vaak overgereageerd. Nu is er een peloton ontbonden, maar dat gaat structureel niets oplossen."

Er is effectief een structureel probleem, benadrukt Huwart. Volgens hem is er binnen Defensie "een waaier aan mogelijkheden om in te grijpen bij onaanvaardbaar gedrag". "Het ontbreekt aan kennis en kunde om de zaken goed in kaart te brengen, de problemen aan te pakken en de regels van goed bestuur toe te passen."

"Het is goed dat er nu wordt verwezen naar een kader rond waarden en normen", besluit Huwart. "Maar dan gaat het om een boekje dat werd uitgebracht, zonder dat mensen op actieve wijze werden geïnformeerd of gevormd. Zo'n boekje heeft dan weinig toegevoegde waarde."

Bekijk hier de reactie van Yves Huwart:

Videospeler inladen...

Het opdoeken van een peloton noemt Huwart "een zware maatregel", die ook de operationaliteit aantast. "Als wij morgen dat peloton zouden nodig hebben, is het niet beschikbaar."

"De maatregel is bovendien te generiek", besluit de vakbondsman. "Wellicht heeft niet iedereen hetzelfde aandeel bij de feiten en toch wordt een volledig peloton ontbonden. Is dat een proportionele maatregel? Of neemt men hier de vlucht vooruit om negatieve publiciteit tegen te gaan?"

Meest gelezen