Het plan moet een langetermijnoplossing bieden voor de aanslepende problemen in de kinderopvang.

Eén begeleider voor 5 kinderen, kleinere groepen en een derde extra opvangplaatsen: dit staat in slotrapport kinderopvang

Eén begeleider voor 5 kinderen, maximaal 15 kinderen per groep en 29.000 extra opvangplaatsen: dat staat in het slotrapport van de Toekomstgroep Kinderopvang, een expertengroep die werd opgericht door de Vlaamse regering. Het plan moet een langetermijnoplossing bieden voor de aanslepende problemen in de kinderopvang.

De laatste jaren staat onze kinderopvang zwaar onder druk: het vinden van opvang verloopt voor ouders vaak stroef, er is een nijpend tekort aan begeleiders, en het aantrekken van nieuw personeel wordt steeds moeilijker. Daarnaast werd de sector ook geplaagd door verschillende verhalen van wantoestanden binnen kinderdagverblijven.

Om dat aan te pakken richtte Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V), de Toekomstgroep Kinderopvang op. Dat is een werkgroep van experten, vakbonden, medewerkers van het kabinet Welzijn en vertegenwoordigers van de sector zelf. Het doel: een langetermijnplan voor de kinderopvang.

Vandaag werd hun slotrapport voorgesteld: om de werkdruk te verlagen moeten de leefgroepen naar maximaal 15 kinderen per groep. Nu is dat nog 18 kinderen per groep. Daarbij moeten alle groepen ook naar een ratio van 1 begeleider voor maximaal 5 kinderen. Nu is die ratio 1 op 9.

"We weten dat de grootte van de groep voor extra werkdruk zorgt bij kinderbegeleiders", zegt Mieke Segers, woordvoerder van de Toekomstgroep Kinderopvang. "In kader van kwalitatieve zorgverlening voor de kinderen zelf is het ook belangrijk dat ze in kleine groepen zitten. Op die manier kunnen begeleiders aan elk kind voldoende aandacht geven."

Kwetsbare gezinnen

Om het tekort aan opvang aan te pakken zullen er de komende 10 jaar ook 29.000 extra plaatsen bij moeten komen, stelt het rapport. Dat is ongeveer een derde meer dan de 93.000 plaatsen die er nu zijn.

Er wordt ook geopperd om voorrangsregels, waarbij ouders minstens 4/5e moeten werken om recht te hebben op kinderopvang, af te schaffen. "Op die manier kunnen we kwetsbare gezinnen en mensen met extra ondersteuningsbehoeften ook bereiken", aldus Segers.

Bekijk - De reportage over het slotrapport kinderopvang in 'Het journaal'.

Videospeler inladen...

Daarnaast zouden ouders ook moeten betalen voor kinderopvang naargelang hun inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het opvangtarief. Dat is momenteel al het geval bij 80 procent van de ouders, maar in de toekomst zou elke ouder moeten kunnen betalen naargelang zijn of haar inkomen.

Bekijk: Kindbegeleiders en verantwoordelijken reageren (voorzichtig) hoopvol op het nieuwe plan.

Videospeler inladen...

Haalbaar?

Of dat plan ook realistisch is, is nog maar de vraag. De expertengroep kon namelijk niet exact berekenen wat het kostenplaatje van de hervorming zou zijn.

Het plan is voor de duidelijkheid niet bindend, maar een advies voor de komende regering(en). Het zal dus ook aan de volgende regering(en) zijn om het plan uit te voeren.

De oppositie reageert positief op het nieuwe plan:

"Het rapport is niet mals voor de huidige problemen in de sector. En dat is terecht", zegt Vlaams Parlementslid voor Vooruit, Hannes Anaf. "CD&V heeft de voorbije 20 jaar de sector in een diepe crisis gestort. Het zal de komende regeringen heel wat werk kosten om deze fouten recht te trekken. Maar eigenlijk ligt het rapport enorm in lijn met wat Vooruit ook voorstelt. Bijvoorbeeld met onze Minister van het Kind."

Vlaams Parlementslid voor Groen, Celia Groothedde, is ook tevreden met de aangekondigde plannen, maar stelt zich vragen bij de opvolging ervan. "Wordt het uitgevoerd of uitgesteld? En wordt het geld niet uit de pot van het kindergeld gehaald?"

Ze wil dat de kindbegeleiders ook effectief bij de kinderen in de leefgroep staan. "Als ze ergens op een bureau zitten of andere taken uitvoeren, maakt dat geen betere kinderopvang."

Meest gelezen