Wilco moest een proef afleggen in Frankrijk om de officiële titel als reddingshond te behalen
Foto: Jef Wijckmans

Wilco is nieuwe reddingshond van Brandweerzone Rivierenland om slachtoffers onder het puin te zoeken

In Rumst heeft de Brandweerzone Rivierenland er met Wilco een nieuwe reddingshond bij. De bordercollie moet bij een ongeval slachtoffers onder het puin lokaliseren. De vorige reddingshond van baasje Stef Bonne, die een van de beste van Europa werd genoemd, is met pensioen.

De nieuwe reddinghond is 2,5 jaar oud. Vanaf dat Wilco 3 maanden was, begon hij aan zijn opleiding. "Ze moeten vooral mobiel zijn en lange afstanden kunnen afleggen om bijvoorbeeld in bossen en wouden naar mensen te zoeken. 2 rassen zijn daar het meest geschikt voor: de mechelaars en de bordercollies", zegt brandweerman Stef Bonne, het baasje van Wilco.

De naam Wilco heeft een speciale betekenis, vertelt Stef. “Het verwijst naar de radiocommunicatie van de politie, brandweer en het leger. Het is de afkorting van ‘will comply’, dat wil zeggen dat we de boodschap hebben begrepen en gaan uitvoeren.”

Als je een levend persoon van onder het puin kan halen, dan is het het allemaal dubbel en dik waard

Brandweerman Stef Bonne

Na meer dan 2 jaar training heeft de bordercollie eindelijk zijn diploma als reddingshond op zak. "Hij heeft geleerd om zijn neus te gebruiken om sporen op te zoeken. Dan verwittigt hij mij en duidt hij de plaatsen aan waar we moeten zoeken."

"Het is veel training, opleiding en verplaatsen, maar als je een levend persoon van onder het puin kan halen, dan is het het allemaal dubbel en dik waard", vindt brandweerman Stef.

Zijn vorige trouwe viervoeter, Jinca, is na 11 jaar dienst met pensioen gegaan. "Ze behoorde tot de beste van Europa", zegt het trotse baasje. "Jinca maakte deel uit van het B-FAST team en ging onder andere 5 jaar geleden na een gasontploffing in Wilrijk, op zoek naar mensen onder het puin. Ze zocht ook mee naar de zwaarbewapende beroepsmilitair Jürgen Conings in 2021."

Foto: Jef Wijckmans
Foto: Jef Wijckmans

Meest gelezen