Stockfoto.
Foto: Belga

Mazelen gevonden in rioolwater van Brussel: "Wijst erop dat er meer besmettingen zijn die onder de radar blijven"

In het rioolwater in Brussel is het mazelenvirus gevonden, blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. In Brussel is er weet van een 6-tal besmettingen. Dat het virus nu in het rioolwater is aangetroffen, wijst erop dat er veel meer besmettingen zijn die onder de radar blijven, zegt viroloog Elke Wollants. "We roepen op om kinderen zoveel mogelijk te laten vaccineren."

"We hebben rioolwater uit Leuven, Brussel-Zuid en Brussel-Noord onderzocht. De resultaten uit Leuven en Brussel-Zuid bleven negatief. In Brussel-Noord vonden we 3 opeenvolgende stalen waarin we het mazelenvirus aantroffen", zegt viroloog Elke Wollants. Zij is labmanager aan het Rega-instituut, aan de KU Leuven.

Het onderzoeksteam van de KU Leuven ging waterstalen nemen nadat op 16 februari het ECDC (European Center for Disease Control) een waarschuwing had uitgestuurd naar alle Europese landen dat het mazelenvirus weer in opmars is. "We doen al 3 jaar rioolwateronderzoek, dus we zijn meteen aan de slag gegaan", zegt Wollants.

"Wat we vaststellen in ons onderzoek, is dat de aanwezigheid van het mazelenvirus in het rioolwater geen gevolg is van vaccinaties met het mazelenvirus, maar dat het om een natuurlijke infectie gaat", zegt Wollants.

Vaccineren

Volgens Wollants wijst de aanwezigheid van het virus in het rioolwater op een opmars in Brussel. "Via Sciensano hebben we weet van een 6-tal positieve gevallen in Brussel. Als we het mazelenvirus in het rioolwater aantreffen van een stad met 1 miljoen inwoners, dan zullen er in de realiteit meerdere infecties zijn, die onder de radar zijn gebleven."

We willen mensen waarschuwen met dit verhaal en oproepen om kinderen zoveel mogelijk te laten vaccineren

Elke Wollants, viroloog KU Leuven

In BelgiĆ« is enkel het poliovaccin verplicht, het mazelenvaccin is dat niet. Bovendien ligt de vaccinatiegraad in Brussel en WalloniĆ« veel lager dan die in Vlaanderen. "In Vlaanderen gaat het om 89 procent, in Brussel en WalloniĆ« ligt de vaccinatiegraad op 75 procent. Het is dan ook niet ondenkbaar dat daar mazelen kunnen rondgaan", zegt Wollants.Ā 

"Daarom willen we mensen ook waarschuwen met dit verhaal en oproepen om kinderen zoveel mogelijk te laten vaccineren. Dat is echt enorm belangrijk, want alleen zo kan men zich weren tegen het virus", zegt Wollants. Ook op X deelt ze die oproep. "Vaccinatie is de beste bescherming tegen deze ziekte", klinkt het.Ā 

Ook in andere landen

Volgens het ECDC zijn in 2024 in Roemeniƫ al 6 mensen overleden aan het mazelenvirus, in Ierland overleed 1 persoon aan het virus. "Het is een besmettelijk virus, dat kan leiden tot ernstige complicaties. Vaccineren is dus echt de boodschap", zegt Wollants.

Intussen is er in Nederland, in Eindhoven en omgeving, een uitbraak van mazelen gaande. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst heeft meldingen gekregen over 14 kinderen van gemiddeld 5 jaar oud en Ć©Ć©n volwassene die de zeer besmettelijke ziekte hebben opgelopen. Ze waren allemaal ongevaccineerd, zo melden de Nederlandse autoriteiten.

Zoveel mogelijk vaccineren

Zowel Sciensano als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn ingelicht over de bevindingen van het onderzoek in Brussel, aldus Wollants.

"We gaan de situatie blijven opvolgen en proberen te ontdekken waar het mazelenvirus zich voordoet. Dan wordt het belangrijk om in die regio's zoveel mogelijk te vaccineren."

Meest gelezen