Spanje keurt amnestiewet voor Catalaanse separatisten goed

Carles Puigdemont in Brussel op 31 oktober 2017. © Belga

De Spaanse volksvertegenwoordigers hebben donderdag de amnestiewet voor Catalaanse separatisten goedgekeurd. De maatregel werd met 178 stemmen tegen 172 aangenomen in het Congres van Afgevaardigden, het Spaanse lagerhuis.

De Spaanse regeringspartijen hadden een week geleden samen met de twee Catalaanse partijen Junts en ERC een akkoord bereikt over de amnestiewet. De regeling is erg belangrijk voor het voortbestaan van de linkse regering van Pedro Sánchez.

De Catalaanse separatisten hadden een nieuwe ambtstermijn van de Spaanse premier namelijk gesteund in ruil voor amnestie voor personen die worden vervolgd omdat ze in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum organiseerden in de Noord-Spaanse regio Catalonië. De toenmalige minister-president Carles Puigdemont vluchtte naar België om vervolging te voorkomen.

Gevoelige kwestie

Een eerste versie van de amnestiewet werd op 30 januari nog weggestemd. Verschillende Junts-parlementsleden stemden toen zelf tegen, omdat ze vonden dat de regeling niet ver genoeg ging. Ze waren onder meer gekant tegen een clausule, die stelde dat sommige van terrorisme verdachte separatisten niet in aanmerking komen voor amnestie.

In de nieuwe versie van de wet is die clausule aangepast. Met de nieuwe wet hoopt Junts dat ook Puidgemont amnestie krijgt. Vorige week kondigde het Spaanse Hooggerechtshof nog aan dat er een onderzoek wegens terrorisme wordt opgestart tegen de voormalige Catalaanse minister-president. Het parlementaire proces zal waarschijnlijk wel nog maanden duren. De maatregel moet nog worden voorgelegd aan de Senaat, die gedomineerd wordt door rechtse partijen die fel gekant zijn tegen de amestieregeling. Tegenstanders zeggen dat ze de behandeling van de tekst zo lang mogelijk willen tegenhouden.

Vervolgens zal de wet opnieuw naar het Congres van Afgevaardigden worden gestuurd. Een definitieve goedkeuring wordt niet voor de maand mei verwacht.

De amnestieregeling ligt erg gevoelig in Spanje. Het voorbije weekend zijn nog duizenden mensen de straat opgegaan om tegen de wet te protesteren.

Partner Content