Premier De Croo bijt van zich af in de Kamer.
Foto: Belga

Premier De Croo roept alle beleidsniveaus op mee te werken aan wegwerken overbevolking gevangenissen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) erkent dat er meer moet gebeuren om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Hij reageerde in de Kamer op de kritiek op het justitiebeleid naar aanleiding de mensonterende folterpraktijken door 5 gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen.

Volgens heel wat critici, zowel bij de oppositie als bij de vakbonden, zijn de folterpraktijken waardoor één gedetineerde levensgevaarlijk gewond is geraakt het gevolg van de chronische overbevolking in de gevangenissen. "De overbevolking in onze gevangenissen is geen nieuw probleem", erkent de premier.

Hij sluit zich aan bij de analyse van oud-minister van Justitie en Kamerlid Koen Geens (CD&V). "Je moet op alle aspecten van de instroom werken - zowel de voorlopige detentie, de internering als de kortgestraften - en op alle aspecten van de uitstroom", zegt die in 'Villa Politica'.

Bekijk: Koen Geens zegt in 'Villa Politica' dat er niet één wondermiddel is tegen de overbevolking van de gevangenissen.

Videospeler inladen...

"De voorbije 10 jaar hebben verschillende regeringen met verschillende samenstellingen en ministers van Justitie van verschillende partijen verschillende stappen gezet", aldus De Croo. Desondanks moet ook hij erkennen dat we vandaag nog altijd overbevolkte gevangenissen hebben. "Vandaag zitten we met een overbevolking van 15 procent. Dat is te veel."

De veralgemeningen die ik de voorbije dagen heb gehoord kloppen niet

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

 "Moeten er meer stappen worden gezet? Ja! Moet dat sneller gaan? Absoluut! Maar de veralgemeningen die ik de voorbije dagen heb gehoord kloppen niet."

De premier verwijst naar een aantal projecten voor gevangenissen en detentiehuizen die in uitvoering zijn. Hier en daar verzetten lokale besturen zich tegen zo'n detentiehuis in hun gemeente. "Als we dit probleem willen oplossen, zal het moed vragen van iedereen." De premier klaagt die 'not in my backyard-mentaliteit' aan.

"Mensenrechten gelden ook in een gevangenis. Het is onze verplichting als samenleving om ervoor te zorgen dat gevangenen op een menswaardige manier hun straf kunnen uitzitten. Maar het zal een inspanning van iedereen zijn."

Bekijk: Premier De Croo vindt dat alle beleidsniveaus hun steentje moeten bijdragen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen