© BELGA

Premier De Croo laakt ‘nimby’-syndroom tegen detentiehuizen na zware geweldfeiten in Antwerpse gevangenis

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept lokale besturen op zich niet langer te verzetten tegen detentiehuizen. Ze kunnen immers helpen de overbevolking in de gevangenis aan te pakken.

mtm
Bron: BELGA

De premier kreeg donderdag in de plenaire Kamer een reeks vragen voorgeschoteld over de zware mishandeling van een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen. Eerder had de oppositie al opgeroepen tot het ontslag van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Eerste minister De Croo reageerde “geschokt” op de feiten, die aantonen “dat de daders geen moreel besef hebben.” Gelukkig zijn dergelijk zware feiten volgens hem de uitzondering in onze gevangenissen. Hij benadrukte dat er de voorbije tien jaar stappen zijn gezet om het probleem op te lossen -waardoor de overbevolking daalde van 24 naar 15 procent -, maar ook dat er nog bijkomende stappen nodig zijn. 

Een van die pistes zijn de detentiehuizen. Dat zijn kleinschalige inrichtingen waar kortgestrafte veroordeelden hun straf uitzitten. Bewoners leven er in kleine groepen en worden er intensief begeleid richting hun re-integratie. Vandaag zijn er detentiehuizen in Kortrijk en Vorst, maar de regering wilde er veel meer openen. 

Premier De Croo wees er daarbij op dat de detentiehuizen vaak op lokaal verzet stoten - “het NIMBY-syndroom” (‘Not in my back yard, Niet in mijn achtertuin’, red.) - en riep op die weerstand te stoppen. “De detentiehuizen zijn een deel van de oplossing, de budgetten zijn er”, aldus de premier.

LEES OOK:

• RECONSTRUCTIE. Hoe veertiger ongemerkt dagenlang gefolterd werd in Antwerpse cel

• STANDPUNT. Folteren onder toezicht van de overheid

• Minister Van Tigchelt reageert gepikeerd op kritiek over gevangenisbeleid: “De hakbijl wordt al meteen bovengehaald”

• Antwerpse gevangenen verkrachten en folteren celgenoot dagenlang: man in levensgevaar naar ziekenhuis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER