Ouder van misbruikte soldaat getuigt: "Geen ontgroening maar verkrachting"

"Zij noemen het een ontgroening, mijn kind noemt het verkrachting." Dat vertelt de ouder van een van de slachtoffers van de wantoestanden in de kazerne van Amay, in de provincie Luik. Volgens de getuigenis, die werd opgenomen door de Franstalige omroep RTBF, werden soldaten in opleiding vernederd tijdens hun doopritueel.

Opgelet: sommige feiten en beschrijvingen in dit verhaal kunnen als schokkend worden ervaren. 

"Er was een jonge kerel uit het peloton, een officier liet hem zich uitkleden en stak een bezemsteel in zijn anus. Mijn kind was er getuige van en huilde, de andere jongen huilde ook. De andere leidinggevenden urineerden op hem."

Het zijn de shockerende woorden van een ouder van een van de slachtoffers van de wantoestanden bij het 4e Bataljon Genie in Amay. Hij of zij vertelde bij RTBF over een doopritueel dat de soldaten in opleiding moesten ondergaan. Het interview werd gereconstrueerd om de getuigenis anoniem te houden.

Bekijk: De getuigenis van een ouder van een rekruut in de kazerne van Amay (beeld: RTBF)

Videospeler inladen...

Volgens deze ouder waren de rekruten ook slachtoffer van vernederend gedrag. "Op een dag werden de meisjes gestraft. Eén van de officieren deed zijn behoefte in de meisjesbadkamer. Hij liet 2 meisjes op de knieën gaan om alles op te kuisen. De jongen die de bezemsteel in zijn anus had gekregen, moest alles oplikken. Hij gehoorzaamde."

Volgens de getuige bij RTBF zijn de wantoestanden al langer aan de gang en zijn vooral meisjes het doelwit. "Er zijn meisjes bij het peloton die midden in de nacht naar de binnenplaats werden gebracht en met een hogedrukslang werden bespoten. Hun ondergoed werd doorzocht en op de binnenplaats gegooid."

"Het zijn de leidinggevenden die de aanstokers zijn van de wantoestanden", zegt de ouder. "Er zijn veel mensen die zich al verzet hebben en klappen kregen. Het is marteling, het is simpelweg marteling. Mijn kind heeft het me vaak gezegd."

Meest gelezen