De gevangen Amerikaanse zeearend in de handen van roofvogelkweker Jasper Dujardin.
Foto: Thijs Pattyn

Koppel uit Zuidschote vangt Amerikaanse zeearend die 2 jaar geleden ontsnapte

In Zuidschote bij Ieper is een Amerikaanse zeearend gevangen. De vogel ontsnapte twee jaar geleden en dook sindsdien af en toe op in West-Vlaanderen, onder meer ook bij roofvogelkweker Jasper Dujardin. De ontsnapte zeearend bracht regelmatig bezoekjes aan zijn koppel Amerikaanse zeearenden. Maandagavond kon hij samen met zijn vriendin de vogel vangen.

"Ik kon de vogel verblinden met een sterke zaklamp. Hij vloog naar onze schuur met zonnepanelen. Daar is hij over de zonnepanelen, zoals over een glijbaan, naar beneden gegleden", vertelt Jasper Dujardin. Samen met zijn vriendin kon hij de vogel vangen. 

Dujardin is opgelucht dat het dier na twee jaar eindelijk gevangen is: "Voor heel veel mensen is zo'n arend mooi om te zien vliegen, voor mij ook. Maar tijdens het kweekseizoen zijn de bezoekjes van de ontsnapte zeearend een doorn in het oog."

Bekijk: De zeearend is na twee jaar gevangen

Videospeler inladen...

Vlinders in de buik

"Ik heb zelf ook Amerikaanse zeearenden. De ontsnapte arend bracht bovenop de kooi van mijn vogels nestmateriaal aan. En hij probeerde tussen mijn koppel te komen. Ik denk dat hij vlinders in de buik begon te krijgen". 

Door de Amerikaanse zeearend verloor Dujardin ook een ei van een zeldzame Rüppellsgier. "Het ei moest nog uitkomen. Toen de zeearend overvloog, wilden de gieren hun ei beschermen waardoor ze het hebben stuk gemaakt."

Jasper Dujardin en zijn zoon Jules poseren met de Amerikaanse zeearend.
Foto: Thijs Pattyn

Goed nieuws voor Europese zeearenden in De Blankaart

"Voor de natuur is het een goede zaak dat de Amerikaanse zeearend is gevangen. Want voor hetzelfde geld hebben de Europese zeearenden in natuurdomein De Blankaart bij Diksmuide straks jongen, en worden die gestoord door de Amerikaanse zeearend die hier rondvloog", besluit Dujardin. 

De vogel gaat binnenkort terug naar zijn baasje in Opwijk in Vlaams-Brabant.

Meest gelezen