Chuck Schumer hield een vurig pleidooi voor nieuwe verkiezingen in Israël.© AFP

VS en Israël op ramkoers nu Democratisch leider Chuck Schumer nieuwe verkiezingen eist: “Netanyahu maakt van het land een paria”

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, heeft in een toespraak opgeroepen om nieuwe verkiezingen in Israël te organiseren. Volgens de meerderheidsleider, nochtans zelf Jood en een trouwe bondgenoot van de staat Israël, dreigt het land een internationale paria te worden onder leiding van premier Benjamin Netanyahu.

joro
Bron: Washington Post

Charles Schumer opende zijn toespraak met de mededeling dat hij als Joodse Amerikaan “een enorme verplichting” voelt om te spreken. In die speech richtte hij zijn pijlen rechtstreeks op Benjamin Netanyahu en diens rechtse regering, die met hun onverstoorbare aanpak in Gaza steeds meer medestanders tegen zich in het harnas jaagt. Schumer stelde dat Israël betere leiders verdient en dat het Israëlische volk “beter dan wie ook begrijpt dat Israël er geen baat bij heeft om een paria te zijn waartegen de rest van de wereld zich verzet”.

Nieuwe verkiezingen zouden de Israëliërs volgens Schumer “de kans geven om hun visie uit te drukken over hoe hun land er na de oorlog moet uitzien”. Schumer brak opnieuw een lans voor een tweetstatenoplossing, een idee dat keer op keer van tafel wordt geveegd door Netanyahu. Dat verzet en de weigering om mee de toekomst van Gaza na de oorlog te bespreken, “diskwalificeert” hem voor het premierschap, aldus Schumer.

Eigen hachje

De uithaal van Schumer duidt op de stijgende frictie tussen de Amerikaanse overheid en de Israëlische regering over het verloop van de oorlog in Gaza. President Biden steekt zijn onvrede over de gang van zaken en de weinige luisterbereidheid al enige tijd niet meer onder stoelen of banken, maar het pleidooi voor een nieuwe regeringsleider gaat nog een stap verder. Vorige week stelde Biden tijdens een interview op MSNBC nog dat Netanyahu “zijn land meer pijn doet dan dat hij het helpt”.

LEES OOK. Biden: “Netanyahu doet meer kwaad dan goed voor Israël door zijn optreden in Gaza”

Joe Biden en Benjamin Netanyahu leven steeds meer op gespannen voet.© via REUTERS

In Amerikaanse regeringskringen leeft steeds meer het idee dat Netanyahu koste wat het kost aan de macht wil blijven en zijn (extreem-)rechtse regeringspartners tegemoet wil komen, die een onverbiddelijke aanpak in Gaza eisen. Oproepen om meer hulpverlening toe te laten of burgerslachtoffers zo veel mogelijk te ontzien vallen keer op keer in dovemansoren.

LEES OOK. Kamala Harris ongewoon scherp voor Israël: “Geen excuses meer.” Brokkelt de onvoorwaardelijke steun van de VS af?

Schumer ontving eerder deze maand nog de Israëlische defensieminister Benny Gantz in Washington, tegen de zin van Netanyahu. Bij nieuwe verkiezingen zou de gematigde Gantz mogelijk kans maken op het premierschap, nu een meerderheid van de Israëliërs ontevreden is over Netanyahu. Uit peilingen blijkt ook dat een meerderheid van de Israëliërs nieuwe verkiezingen wil.

Schumer nodigde eerder deze maand de Israëlische defensieminister Benny Gantz uit in Washington.© REUTERS

“Grotesk”

Desondanks wil Schumer niet zo ver gaan om de Amerikaanse militaire steun aan Israël op te zeggen en ook het gros van de Democratische Congresleden stelt die niet in vraag. De Republikeinse fractie blijft zich vierkant achter de Israëlische regering plaatsen. Minderheidsleider Mitch McConnell noemde de speech van Schumer dan ook “grotesk”. McConnell stelt dat Israël “een soeverein democratisch land” is, dat niet hoeft gedicteerd te worden.