Emmanuel Macron.
Foto: AP

President Macron herhaalt bereidheid om westerse troepen naar Oekraïne te sturen: "Maar we zijn vandaag niet in die situatie" 

De Franse president Emmanuel Macron heeft opnieuw gezegd dat hij het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uitsluit. Hij voegt eraan toe dat de situatie vandaag het niet vereist, maar dat alles mogelijk is. Welke situatie dan wel nodig is om actie te ondernemen, laat hij in het midden.

"Als de situatie verslechtert in Oekraïne moeten en zullen we klaar zijn om de nodige beslissingen te nemen zodat Rusland nooit wint", zegt de Franse president Emmanuel Macron in een interview met de Franse televisiezenders TF1 en France 2.

"We zullen nooit het offensief leiden of initiëren. Frankrijk is een vredesmacht. De enige die verantwoordelijkheid draagt, is het regime van het Kremlin. Niet wij. Maar om vandaag vrede te krijgen in Oekraïne, mogen we niet zwak zijn." En dus sluit hij niet uit dat er ooit westerse troepen naar Oekraïne worden gestuurd. "Alle opties zijn mogelijk."

Als Rusland wint, zullen we geen veiligheid meer hebben

Emmanuel Macron, Franse president

Het is niet de eerste keer dat de Franse president zich hierover uitspreekt. 2 weken geleden had hij als eerste en enige al gezegd dat de inzet van westerse troepen een mogelijkheid was. Met als gevolg heel wat (politieke) reacties

Volgens Macron hangt de veiligheid van het Franse volk af van de nederlaag van Rusland. "Zij die grenzen stellen aan de steun aan Oekraïne, kiezen voor de nederlaag. Als Rusland deze oorlog wint, zal de geloofwaardigheid van Europa tot nul worden gereduceerd en zullen we geen veiligheid meer hebben", voegt hij toe.

"We hebben Oekraïne de afgelopen maanden geholpen om te weerstaan, maar de omstandigheden op het Oekraïense terrein veranderen. De situatie is veel moeilijker aan het worden voor hen."

 

Meest gelezen