© IMAGEGLOBE

Limburgse bedrijven gaan steeds meer internationaal

Vier op de tien Limburgse bedrijven zijn internationaal actief. Bij een bevraging in 2012 was dat nog maar één op de drie. Die resultaten werden dinsdag bekend gemaakt door Unizo Limburg en VKW Limburg, die een bevraging over internationaal zakendoen hebben gedaan bij 400 Limburgse bedrijven. Voor de komende drie jaren verwachten bijna zes op de tien exporterende bedrijven een verdere groei van het exportaandeel, maar dit cijfer houdt nog geen rekening met de mogelijke gevolgen van de Brexit.

De buurlanden, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk winnen voor de export aan populariteit, al exporteren drie op de vier van de internationaal actieve ondernemingen in Limburg ook buiten de Europese Unie.

Inzake export zijn er voor de bedrijven wel nog enkele hinderpalen, zoals te veel formaliteiten, te strenge regelgeving en onvoldoende mankracht. Daarom deden Unizo Limburg en VKW Limburg dinsdag een oproep, omdat er nood is aan een proactieve exportpromotie. “Die promotie naar de bedrijven moet van de Vlaamse exportondersteunende instellingen komen. De exportadministratie moet verlicht. Verder vragen we een blijvende aanpak van de competitiviteit van België om zo het nog onderbenutte internationaal potentieel voor onze bedrijven te kunnen ontgrendelen,” zo klonk het dinsdag in het Genkse bedrijf Euro-Serre.

“Een belangrijke ondersteunende rol is weggelegd voor het FIT (Flanders Investment & Trade). Elk bedrijf dat internationaal zakendoen wil doen, zou spontaan aan het FIT moeten denken, maar uit onze bevraging blijkt dit niet zo te zijn. Nochtans biedt het FIT onder meer steunmaatregelen, een buitenlands netwerk en reglementering,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. “Er is voor de Limburgse bedrijven nog heel wat meer internationale groei en exportpotentieel, maar het blijft een belangrijk aandachtspunt om het internationale denkkader verder te stimuleren. Essentieel is ook een blijvende en sterkere focus op onze internationale concurrentiekracht,” zegt Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie VKW Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer